Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 21:28
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Σήμα για επιτοκιακές αυξήσεις το 2023

Fed: Σήμα για επιτοκιακές αυξήσεις το 2023

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκιά της καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, αυξάνοντας ωστόσο τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι φέρνει λίγο πιο κοντά την πρώτη επιτοκιακή αύξηση. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ άφησαν να εννοηθεί ότι η Fed σκοπεύει να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από το 2023, δηλ. νωρίτερα από ό,τι είχαν αφήσει να εννοηθεί κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν τοποθετούσαν τις πρώτες επιτοκιακές αυξήσεις το 2024. Οι 11 από τους 18 αξιωματούχους του δ.σ της Φέντεραλ Ριζέρβ έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης στη διάρκεια του 2023. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για για το τρέχον έτος, στο 3%, αρκετά υψηλότερα από το 2,2% που είχε προβλέψει το Μάρτιο, για να επιστρέψει στο 2,1% το 2022, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι προσωρινές. Για την αμερικανική οικονομία αναμένει ανάπτυξη 7% για φέτος συγκριτικά με την πρόβλεψη 6,5% του Μαρτίου, με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,5%, σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της. 

Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να στηρίξει την οικονομία και ότι θα συνεχίσει τη σημερινή υποστηρικτική πολιτική της έως ότου η αγορά εργασίας φθάσει σε πλήρη ανάπτυξη και ο πληθωρισμός αυξηθεί πάνω από το 2% και παραμείνει πάνω από το επίπεδο αυτό για αρκετό διάστημα.

Σύμφωνα με τη Fed, οι τελευταίοι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έδειξαν σημαντική βελτίωση καθώς επιταχύνεται η εκστρατεία του εμβολιασμού, ωστόσο η κεντρική τράπεζα επισημαίνει στο ανακοινωθέν της ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. 

Δηλώσεις Πάουελ

Τη δέσμευση ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει να παρέχει δυναμική στήριξη στην οικονομία έδωσε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, όπως και στην αγορά εργασίας όπου η βελτίωση είναι ανισομερής. 

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση της Fed, ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα τους τελευταίους μήνες και ότι θα παραμείνει ενισχυμένος και το επόμενο διάστημα, αναμένοντας πιέσεις από την αύξηση των δαπανών, αλλά και από τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς.

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποδειχθεί πιο έντονος και πιο επίμονος απ΄ό,τι αναμενόταν, παρότι οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις είναι σύμφωνες με το στόχο της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να προσαρμόσει την πολιτική της, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί υπερβολικά. 

Η άποψη της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι έως το 2023 ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος σχετίζεται με την υψηλή απασχόληση, είπε ο Πάουελ, ενώ επανέλαβε ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αύξηση του πληθωρισμού έχει να κάνει με την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Ακόμη και όταν η Fed αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, η πολιτική της θα παραμείνει άκρως υποστηρικτική, διευκρίνισε ο Πάουελ, λέγοντας ότι η άρση των μέτρων θα σημάνει ότι η οικονομία είναι πολύ ισχυρή. «Η Fed θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία για όσο χρόνο χρειαστεί. Βρισκόμαστε όμως στο δρόμο για μία πολύ ισχυρή αγορά εργασίας κάτι που θα το επιτύχουμε μέσα στα επόμενα ένα έως δύο έτη», είπε χαρακτηριστικά. 

Σίγουρα, οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed είναι πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας συγκριτικά με το Μάρτιο, τόνισε ο Πάουελ προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το έδαφος ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τους τόνους τους όσον αφορά στους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού. Δήλωσε ωστόσο ότι ακόμη είναι ενωρίς να γίνει λόγος για νίκη κατά της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

  
    
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News