Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 12:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του ΡΕΡΡ 

Τους φόβους προσπάθησε να κατεναύσει ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας

ΕΚΤ: Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα μετά το τέλος του ΡΕΡΡ 

Το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει τις αγορές και τους επενδυτές είναι πώς θα είναι η επόμενη ημέρα, όταν το πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάσει στο τέλος του.

Το ΡΕΡΡ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ βάσει του σχεδιασμού της ΕΚΤ θα λάβει τέλος τον Μάρτιο του 2022. Εντούτοις, στις κεφαλαιαγορές το αίσθημα ανασφάλειας είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς οι παράγοντες των αγορών φοβούνται ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης από την κεντρική τράπεζα θα είναι επιβλαβής στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. 

Παράλληλα υπάρχουν φωνές ότι η απόσυρση του ΡΕΡΡ, το οποίο έχει συμβάλλει τα μέγιστα ούτως ώστε το κόστος χρέους να διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις χώρες που εξαιτίας της πανδημίας υπερχρεώθηκαν, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Για τις οικονομίες αυτών των χωρών θα είναι δύσκολο να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς, δίχως την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ερίζουν εκείνοι που διατηρούν τις επιφυλάξεις. 

Τους φόβους αυτούς προσπάθησε να κατεναύσει ο κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην πρωτεύουσα της χώρα, στο Τάλιν. 

Σύμφωνα με τον Μάντις Μίλερ, μια κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι η αύξηση του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ωστόσο ακόμη είναι πρόωρο να γίνεται μια τέτοια συζήτηση πριν έρθει η ώρα της απόσυρσης του τωρινού προγράμματος έκτακτης ανάγκης. «Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που υπάρξει απότομη μετάβαση από το ΡΕΡΡ», ανέφερε. 

Μια δυνητική αύξηση του παλαιότερου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης «αποτελεί μέρος της συζήτησης που κάνουμε αναφορικά με το πώς θα τερματίσουμε το ΡΕΡΡ και τι θα σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές αγορές περιουσιακών στοιχείων. Φυσικά αυτή η συζήτηση θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές την ερχόμενη άνοιξη και τις οικονομικές προοπτικές τη δεδομένη στιγμή», κατέληξε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News