Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 14:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρώπη: Σε υψηλό τριών μηνών το κόστος ασφάλισης έναντι των εταιρικών ομολόγων

Ευρώπη: Σε υψηλό τριών μηνών το κόστος ασφάλισης έναντι των εταιρικών ομολόγων

Στο ρυθμό της ενδεχόμενης χρεοκοπίας της κινεζικής Evergrande κινούνται τα πάντα σήμερα σε όλο τον κόσμο, καθώς τα διαπραγματεύσιμα περιουσιακά στοιχεία στα χρηματιστήρια και τα παράγωγα αυτών, ακολουθούν την κατιούσα από τις μετοχές έως τα εμπορεύματα. 

Ο κίνδυνος της αθέτησης των οικονομικών της υποχρεώσεων και της χρεοκοπίας της Evergrande, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία στις αγορές και στους επενδυτικούς κύκλους κυριαρχούν φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και συγχρόνως ανησυχίες για πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών. 

Ενδεικτικό του πόσο προβληματισμένες είναι οι αγορές, αποτελεί η εικόνα που παρουσιάζει το κόστος ασφάλισης έναντι της αθέτησης των ομολόγων των ευρωπαϊκών εταιρειών, το οποίο σήμερα έχει φθάσει σε υψηλό από τα τέλη Μαΐου. 

Το κόστος της ασφάλισης έναντι μελλοντικών κινδύνων, είναι επί της ουσίας η αντιστάθμιση των επενδυτών σε περίπτωση που ένα περιουσιακό στοιχείο στο οποίο έχουν επενδύσει καταγράψει απώλειες. 

Ειδικότερα, ο δείκτης iTraxx European Crossover των swaps των πιστωτικών αθετήσεων (CDS) και μετράει το κόστος ασφάλισης αναφορικά με την έκθεση σε μια ομάδα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης, πραγματοποίησε «άλμα» 27 μονάδων βάσεως (bps) στις 253 bps, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου του 2021. 

Παράλληλα, ο δείκτης iTraxx Europe index, ο οποίος καταγράφει το κόστος ασφάλισης έναντι της αθέτησης στα εταιρικά ομόλογα με επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε άνοδο κατά επτά μονάδες βάσης, στις 51 bps, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Και για τους δύο δείκτες, η σημερινή μεταβολή συνιστά τη μεγαλύτερη από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News