Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 14:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Καθησυχάζει τις αγορές – Καμία αύξηση επιτοκίων το 2023

ΕΚΤ: Καθησυχάζει τις αγορές – Καμία αύξηση επιτοκίων το 2023

Καμμιά αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2023 δεν προβλέπεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (βάσει του πώς διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον επί του παρόντος), φρόντισε να ξεκαθαρίσει και να καθησυχάσει τις αγορές η ΕΚΤ, διά στόματος μέλους του διοικητικού της συμβουλίου.

Τα σχόλια αυτά έγιναν μετά από δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλούμενο εμπιστευτική συνομιλία του εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής Φίλιπ Λέιν με Γερμανούς οικονομολόγους, άφησε να εννοηθεί ότι από το 2023 η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ωστόσο ο Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Κος, κεντρικός τραπεζίτης της Ισπανίας και επίσης υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το συμπέρασμα που φαίνεται να βγαίνει από αυτό το άρθρο είναι ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν το 2023, κάτι που είναι σαφώς πιο νωρίς από αυτό που περιμένει η αγορά σήμερα».

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο ντε Κος, οι τρεις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στη μελλοντική καθοδήγηση της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων δεν πληρούνται. «Το προφανές συμπέρασμα του δημοσιογράφου δεν είναι βασικά συμβατό με τη μελλοντική μας καθοδήγηση», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News