Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 14:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Σήμα» για επιβράδυνση του προγράμματος ΡΕΡΡ

Διατηρήθηκαν αμετάβλητα τα επιτόκια

ΕΚΤ: «Σήμα» για επιβράδυνση του προγράμματος ΡΕΡΡ

Το σύνθημα για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ), έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για τη νομισματική της πολιτική, κάτι που αναμενόταν ευρέως και είχαν προεξοφλήσει οι χρηματαγορές.

Οι φωνές για αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής από τους κεντρικούς τραπεζίτες του πυρήνα της Ευρωζώνης -εν μέσω της απότομης επιτάχυνσης του πληθωρισμού- είχαν πληθύνει και το τελευταίο διάστημα ακούγονταν με μεγαλύτερη ένταση. Στον αντίποδα υπήρχε αντίλογος κυρίως από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος η πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ ενδεχομένως να έχει κάποια αρνητική επίπτωση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και στις αποδόσεις τους, τα οποία να σημειωθεί μέχρι την υιοθέτηση του ΡΕΡΡ δεν συμπεριλαμβάνονταν στις αγορές της κεντρικής τράπεζας, από τη στιγμή που δεν βρίσκονται σε επενδυτική διαβάθμιση. 

Η απόφαση να συμπεριλάβει τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους χρέους στο ΡΕΡΡ, ήταν το έναυσμα για να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, σε σημείο που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις κεφαλαιαγορές να είναι χαμηλότερο από αυτό ισχυρότερων οικονομιών, όπως των ΗΠΑ ή του Καναδά. 

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον μπορούν να διατηρηθούν και έναν βραδύτερο ρυθμό του ΡΕΡΡ. Ως εκ τούτου το διοικητικό της συμβούλιο κρίνει ότι στο τρέχον τρίμηνο μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αγορών, κάτι που όπως επισημαίνει δεν ήταν εφικτό το α΄ και το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς να εγκυμονεί ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι τρέχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός και σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι κρίση της πανδημίας έχει οριστικά περάσει.

Οι αγορές της ΕΚΤ θα γίνονται με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, με σκοπό να αποτρέψει την υιοθέτηση αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, οι οποίες δεν θα συμβαδίζουν με τις πιέσεις που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης δίχως να χρειασθεί να εξαντληθεί το ποσό του ΡΕΡΡ, τότε το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο. Ομοίως, το συνολικό ύψος μπορεί -εφόσον χρειαστεί-, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης.

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ έως τη λήξη τους και μέχρι τα τέλη του 2023. 

Αναφορικά με τα επιτόκια διατηρήθηκαν αναλλοίωτα, με το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και αυτό της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%.

Τέλος σε σχέση με το πρόγραμμα αγορών ΑΡΡ ύψους 20 δισ. ευρώ ανά μήνα, η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα μείνει ως έχει και οι αγορές θα διενεργούνται για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η επίδραση των επιτοκίων και ότι το πρόγραμμα θα λήξει λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News