Business & Finance Δευτέρα 8/02/2021, 20:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα: Διχασμένη η Ευρωζώνη για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ 

Έρευνα: Διχασμένη η Ευρωζώνη για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ 

Δυσαρέσκεια επικρατεί μεταξύ των πολιτών της Ευρωζώνης αναφορικά με τη νομισματική πολιτική του φθηνού χρήματος που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να τοκίζονται με χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια, τις τιμές των κατοικιών να διογκώνονται και παράλληλα την οικονομική ανισότητα να αυξάνεται, σύμφωνα με ευρύματα έρευνας την οποία δημοσίευσε η ΕΚΤ σήμερα Δευτέρα.

Η έρευνα αυτή διεξάγεται από πέρυσι στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης της νομισματικής της πολιτικής από την ΕΚΤ.

Η ανώτατη τραπεζική αρχή της Ευρωζώνης έχει φέρει το βασικό της επιτόκιο κάτω από το μηδέν και τα τελευταία έξι χρόνια έχει αγοράσει περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 4 τρισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της συμβάλλει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και έχει μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας φέρνουν την ΕΚΤ αντιμέτωπη με ένα δύσκολο πρόβλημα. Εάν οι πολίτες απογοητευμένοι από την πολιτική της δεν αποφασίσουν να δαπανήσουν και να επενδύσουν περισσότερο, τότε εγκυμονεί ο κίνδυνος να μην ξεκινήσει ο «ενάρετος» κύκλος της ανόδου του πληθωρισμού, στον οποίο ελπίζει. 

Περισσότερο από το ήμισυ των 3.960 που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η πολιτική της ΕΚΤ είχε αρνητικό αντίκτυπο σε αυτούς, με μόλις λίγο περισσότερο από το 10% να χαρακτηρίζουν τον αντίκτυπο θετικό.

«Τα χαμηλά επιτόκια με αναγκάζουν να προβώ σε πιο επικίνδυνες επενδύσεις από ό, τι θα ήταν πιο συνετό σε αυτό το στάδιο της ζωής μου», υπογράμμισε ένας ερωτώμενος, ενώ ένας άλλος παραπονέθηκε ότι «η νομισματική πολιτική δημιούργησε «φούσκα» στα ακίνητα και διατήρησε εν ζωή τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες ζόμπι.

Το 33% όσων συμμετείχαν  υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που στηρίζεται από την ΕΚΤ «πηγαίνει σε αυτούς που διαθέτουν ήδη οικονομικό πλούτο».

Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες προέρχονταν την Ολλανδία ή τη Γερμανία – δύο χώρες παραδοσιακά με μεγάλες απόταμιεύσεις όπου αυτά τα προβλήματα έγιναν αισθητά πιο έντονα.

Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει αυτές τις αντιρρήσεις για χρόνια, συχνά υποτιμώντας το επιχείρημα της υπερτίμησης στις αγορές ακινήτων και των χρηματοπιστωτικών αγορών ή αρνούμενη ότι χρηματοδοτεί τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Αλλά ακόμη κι εκείνοι που βλέπουν θετικά την πολιτική της ΕΚΤ, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της. 

«Οι νομισματικές πολιτικές της Ε.Ε. επιτρέπουν σε νέους σαν κι εμένα να βλέπουμε θετικά την επιχειρηματικότητα, ωστόσο οι πολιτικές σε τοπικό επίπεδο μας εμποδίζουν με τους εξαιρετικά υψηλούς φόρους και την έλλειψη υποστηρικτικών πολιτικών», επισημάνε ένας μετέχοντας.

Το 45% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την αγοραστική του δύναμη και οι φόβοι για τον υψηλό πληθωρισμό ξεπερνούν εκείνους για τη συνεχή του πτώση.

Ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη, απέχει από τον στόχο της ΕΚΤ για «χαμηλότερα, αλλά πλησίον του 2%», σχεδόν για μια δεκαετία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News