Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 14:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διατηρεί τις αγορές ομολόγων σε υψηλό ρυθμό το β΄ τρίμηνο

ΕΚΤ: Διατηρεί τις αγορές ομολόγων σε υψηλό ρυθμό το β΄ τρίμηνο

Αποφασισμένη να διατηρήσει τον υψηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης (ΡΕΡΡ) για τον κορωνοϊό το β΄ τρίμηνο, σε σχέση με αυτόν κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της, μετά το πέρας της σημερινής της συνεδρίασης αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική. 

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων συνολικού ύψους 1,850 τρισ. ευρώ τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 «και σε κάθε περίπτωση μέχρι να κρίνει ότι η κρίση της πανδημία θα έχει τελειώσει».

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο διατήρησε όπως αναμενόταν άλλωστε το βασικό της επιτόκιο στο -0,50%, επισημαίνοντας ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως ότου ο πληθωρισμός φθάσει στο επίπεδο στόχο, πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2%. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα διεξάγονται με ευελιξία και σε κάθε περίπτωση με γνώμονα να αποφευχθεί η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, κάτι που δεν θα συμβάλλει στην αποτροπή της καθοδικής πίεσης προκαλούμενη από την πανδημία. 

Το διοικητικό συμβούλιο δεσμεύθηκε για άλλη μια φορά να επανεπενδύει τις επιστροφές από τα ομόλογα που διακρατούσε και έχουν ωριμάσει, τα οποία έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023.

Οι καθαρές αγορές υπό το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ΑΡΡ) θα διατηρηθούν στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση το εν λόγω πρόγραμμα θα συνεχισθεί έως ότου η ΕΚΤ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια «και σε κάθε περίπτωση για όσο χρειασθεί να διατηρήσει της ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και τη διευκολυντική νομισματική της πολιτική. 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, όπως κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με έναν τρόπο διαρκή, σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευσή του για συμμετρία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Στις 15:30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News