Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 15:04
BUSINESS & FINANCE

Ποια κεντρική τράπεζα έχει το ρεκόρ διάρκειας αρνητικών επιτοκίων

Από το 2012 έως σήμερα

Ποια κεντρική τράπεζα έχει το ρεκόρ διάρκειας αρνητικών επιτοκίων

Τα αρνητικά επιτόκια έχουν καταστεί το απόλυτο «φάρμακο» στην οικονομική λαίλαπα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, από τον περασμένο Μάρτιο – Απρίλιο, έσπευσαν να υιοθετήσουν μια άκρως διευκολυντική νομισματική πολιτική, προκειμένου να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες.

Ωστόσο, υπάρχει μία κεντρική τράπεζα, η οποία διατηρεί αυτή την στάση, όχι τους τελευταίους μήνες, αλλά αδιαλείπτως από το 2012. Ο λόγος για την εθνική τράπεζα της Δανίας, η οποία διαθέτει το ρεκόρ διάρκειας της αρνητικής επιτοκιακής πολιτικής.

Την προηγούμενη Πέμπτη, μάλιστα, ο διοικητής ανακοίνωσε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο -0,5%. Από την πλευρά του, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται σταθερά στο -0,35% εδώ και αρκετά χρόνια.

Ποια κεντρική τράπεζα έχει το ρεκόρ διάρκειας αρνητικών επιτοκίων-1

Η επιλογή των αρνητικών επιτοκίων συνδέεται με την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να προστατεύσει την κορόνα από μια υπερβολική ανατίμηση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ανταγωνιστικότητά της, καθώς το εγχώριο νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ.

Με δεδομένη, λοιπόν, την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Δανία έσπευσε να υιοθετήσει ακόμη πιο επιθετικά μέτρα προστασίας της κορόνας. Δηλαδή την επιλογή του αρνητικού βασικού επιτοκίου.

Ωστόσο, μέχρι και το ξέσπασμα της πανδημίας, το επιτόκιο των καταθέσεων παρέμεινε σε θετικό έδαφος, καθώς έως και τον περασμένο Μάρτιο η δανέζικη οικονομία δεν αντιμετώπιζε σοβαρά νομισματικά προβλήματα.

Η υγειονομική κρίση, όμως, ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να δράσει εκ νέου, ακολουθώντας και το παράδειγμα των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική.

«Η αβεβαιότητα μάς οδήγησε στη μείωση. Ελπίζουμε ότι η αλλαγή των επιτοκίων θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα» δήλωσε προσφάτως ο κεντρικός τραπεζίτης της βορειοευρωπαϊκής χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News