Business & Finance Τετάρτη 8/09/2021, 16:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» εντείνουν τις φωνές για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής 

ΕΚΤ: Τα «γεράκια» εντείνουν τις φωνές για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής 

Οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό ενδέχεται να παραμείνουν και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αποσύρει τα μέτρα στήριξης και να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στα σχόλια αυτά προέβει ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και εκ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλζμαν, σε άρθρο του στο περιοδικό Eurofi Magazine. 

Η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή συνεδριάζει αύριο Πέμπτη και οι αναλυτές και οι αγορές συγκλίνουν στην άποψη ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Από την έναρξη της πανδημίας η ΕΚΤ εφάρμοσε μια άνευ προηγουμένη δέσμη μέτρων, προκειμένου να αποτρέψει την οικονομία της Ευρωζώνης να εκτροχιαστεί από τα βαριά χτυπήματα της πανδημίας. 

Κατά την τελευταία συνεδρίαση τον Ιούλιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύθηκαν γι άλλη μια φορά να διατηρήσουν την ισχύουσα νομισματική πολιτική, ωστόσο έκτοτε ο πληθωρισμός δείχνει επίμονα σημάδια επιτάχυνσης. 

Από την άλλη ο Χόλζμαν εκ των «γερακιών» της ΕΚΤ (αξιωματούχοι της που είναι υπέρ σφιχτών πολιτικών γενικότερα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας), δηλώνει ότι «υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε την ικανότητα να ομαλοποιήσουμε τη νομισματική πολιτική νωρίτερα από ότι αναμένουν οι ειδικοί των χρηματοπιστωτικών αγορών». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρεί ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή θα διατηρηθούν, εξαιτίας τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, την ισχυρή ζήτηση από τα νοικοκυριά, το κόστος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό. 

Παρόλα αυτά ο Χόλζμαν φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η απόσυρση των μέτρων δεν θα είναι πρώιμη, αλλά ότι τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για μικρότερο διάστημα από αυτό που αναμένουν οι αγορές. 

Παράλληλα προσέθεσε ότι η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες, δυσμενείς επιπτώσεις στην κατανομή και σε αναποτελεσματική κατανομή του κεφαλαίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News