Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 15:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Παραμένει η αβεβαιότητα, «σκιώδεις» οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές 

Λαγκάρντ: Παραμένει η αβεβαιότητα, «σκιώδεις» οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές 

Προειδοποιητικά μηνύματα για άλλη μια φορά αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, απέστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές «σκιώδεις», παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες παρουσιάζουν μια σταθερότητα το τελευταίο διάστημα. 

Ωστόσο όπως αποκάλυψε τα στοιχεία από τις πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα, ενδεχομένως να έχει συρρικνωθεί κατά το α΄ τρίμηνο του 2021, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιστρέψει κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παράλληλα όπως τόνισε η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις και προβλήματα. 

Στο θέμα του πληθωρισμού και την πιθανότητα ενεργοποίησής του, η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι εκτιμάει πως η αύξηση του πληθωρισμού, θα έρθει μεσοπρόθεσμα σταδιακά όταν η πανδημία θα αρχίσει να εξασθενεί. Εντούτοις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι πιέσεις στις τιμές να αυξηθούν στη διάρκεια του έτους. 

Η παγκόσμια ζήτηση και τα δημοσιονομικά μέτρα στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ενώ όπως ανέφερε οι εμβολιασμοί και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ενισχύουν τις προσδοκίες για ένα «ριμπάουντ» του πληθωρισμού, μια αντίδραση που θα οφείλεται στους μεταβλητούς παράγοντες. 

Αναφορικά με τους κινδύνους η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι παραμένουν καθοδικοί βραχυπρόθεσμα, με την εξισορρόπησή τους να έρχεται μεσοπρόθεσμα.

Η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει θορυβήσει εδώ και καιρό τους αξιωματούχους της ΕΚΤ και υπό αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι εκείνη και το επιτελείο της παρακολουθούν τις εξελίξεις αναφορικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Για τις αγορές ομολόγων, η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έγινε καμιά συζήτηση για μείωση των αγορών, ενώ όπως υπογράμμισε είναι πολύ πρώιμο για να υπάρξει οποιαδήποτε κουβέντα που θα αφορά συρρίκνωση του προγράμματος αγορών. 

Όπως ανέφερε έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός των αγορών ομολόγων, κάτι που θα συνεχισθεί, ενώ η μείωση του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία θα μειωθεί βάσει των δεδομένων και όχι βάσει του χρόνου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News