Business & Finance Πέμπτη 9/09/2021, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Για καλό το «φρένο» στο PEPP – Νωρίς να μιλάμε για συνέπειες στην Ελλάδα

Ισχυρό το rebound στην Ευρωζώνη - Η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες

Λαγκάρντ: Για καλό το «φρένο» στο PEPP – Νωρίς να μιλάμε για συνέπειες στην Ελλάδα

Ακροβατώντας μεταξύ της ανόδου του πληθωρισμού και της εκτίμησης ότι η άνοδος αυτή είναι πιθανώς παροδική, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε τελικά ένα πρώτο βήμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής μέσω του PEPP. Καθησυχαστική η Κριστίν Λαγκάρντ, και για την Ελλάδα. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Η απόφαση για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ) από την ΕΚΤ σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα δεν θα επηρεάσει τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαγραφεί για την οικονομία της Ευρωζώνης. Στη δήλωση αυτή προέβη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την αρχική τοποθέτησή της στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, καθώς όπως τόνισε το «ριμπάουντ» της οικονομίας συνεχώς επεκτείνεται.

Ερωτηθείσα για το αν η απόφαση για επιβράδυνση του ΡΕΡΡ θα έχει αρνητική επίπτωση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεδομένου ότι δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα για να ενταχθούν στην ποσοτική χαλάρωση (QE) και συμεριλήφθηκαν μόνο εκτάκτως στο PEPP, η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς και αχρείαστο να συζητήσουμε σε αυτήν τη φάση μακροπρόθεσμα θέματα που αφορούν το PEPP. Θα εξετάσουμε όλα αυτά τα θέματα σε βάθος και σίγουρα θα λάβουμε υπόψη και την περίπτωση της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει το 2021 στο 2,2% και να τρέξει με ρυθμό 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023.

Η οικονομική παραγωγή αναμένεται να υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Με περισσότερο από το 70% των ενηλίκων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει εμβολιασθεί πλήρως, η οικονομία έχει επαν-εκκινήσει ευρέως, με τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερο και τις επιχειρήσεις να παράγουν περισσότερο. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τείχους σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας είναι πλέον λιγότερο σοβαρή, ωστόσο η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ενδεχομένως να καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι η τρέχουσα επιτάχυνση αναμένεται να είναι παροδική και οι υποκείμενες πιέσεις ασκούνται με βραδύ ρυθμό.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του διοικητικού συμβουλίου, οι τιμές καταναλωτή έχουν αναθεωρηθεί για ελαφρώς υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, εντούτοις μεσοπρόθεσμα αναμένεται να περιορισθούν χαμηλότερα του στόχου του 2% της ΕΚΤ. Για το 2021 το δ.σ. αναμένει ο πληθωρισμός να κλείσει στο 2,2% και να τρέξει με ρυθμό 1,7% και 1,5% το 2023. 

Οι οικονομικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τον δημόσιο τομέα παραμένουν ευνοϊκές, σε σχέση με τις πρότερες εκτιμήσεις μας του Ιουνίου, τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Το να παραμείνουν υπό αυτό το καθεστώς είναι μια συνθήκη απαραίτητη για να επιτευχθεί η πλήρης ανάκαμψη και να αντισταθμιστεί η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία. 

Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν και με ένα πιο ήπιο ρυθμό αγορών αγορών περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης, εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και αυτός είναι ο λόγος που το δ.σ. της ΕΚΤ πήρε την απόφαση αυτή. 

Παράλληλα η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής με όλα τα εργαλεία που διαθέτουν, προκειμένου να επέμβουν σε περίπτωση που η οικονομία αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. 

Για την οικονομία της Ευρωζώνης ανέφερε ότι έτρεξε με ρυθμό 2,2% το β΄ τρίμηνο, ρυθμός που ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, ενώ για το τρέχον τρίμηνο σημείωσε ότι αναμένεται να καταγράψει ισχυρή επίδοση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News