Business & Finance Τετάρτη 1/09/2021, 21:01
BUSINESS & FINANCE

ΕΚΤ: Αποκλίνουσες στάσεις για τη νομισματική πολιτική

Πότε είναι η σωστή στιγμή για σύσφιξη των μέτρων;

ΕΚΤ: Αποκλίνουσες στάσεις για τη νομισματική πολιτική

Συζητήσεις σχετικά με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχουν αρχίσει να αναδύονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αρχή της εβδομάδας χάρη στα ευοίωνα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης και της ανόδου του πληθωρισμού. Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνη είχαν ως επί το πλείστον κοινή άποψη όσον αφορά την αντίδραση με την επέλαση της πανδημίας, ωστόσο οι απόψεις τους πλέον έχουν αρχίσει να αποκλίνουν.

Την αρχή έκαναν δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Αυστριακός Robert Holzmann και ο Ολλανδός Klaas Knot, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις hawkish στάσεις τους. Η αφορμή για την έναρξη των συζητήσεων περί σύσφιξης ήταν η εικόνα του πληθωρισμού. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 3%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ για «χαμηλότερο, αλλά κοντά στο 2%». Η πλειονότητα των αξιωματούχων θεωρεί πως η άνοδος είναι περιστασιακή, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για αποτέλεσμα της χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής, η οποία έχει διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανησυχούν συνεπώς για εκτροχιασμό της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά την σύσφιξη της πολιτικής σε αντίθεση με τη Fed η οποία ανακοίνωσε πως θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν το τέλος του έτους. Η επόμενη συζήτηση περί οικονομικής πολιτικής θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα και οι συμμετέχοντες έχουν αρχίσει να σχηματίζουν τη θέση τους και να την κοινοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, η απόκλιση των απόψεων επαναφέρει σε πολλούς μνήμες από την τελευταία δεκαετία μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία οδήγησε σε λήψη αντισυμβατικών μέτρων. Τα πιο επιφυλακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου εστιάζουν στην άνιση ανάκαμψη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης και τους κινδύνους που προκαλέι η μετάλλαξη Δέλτα.

«Οι hawks ήταν πολύ ήσυχοι το τελευταίο ενάμισι έτος, καθώς υποστήριξαν την ανταπόκριση της ΕΚΤ. Τώρα, όσο πλησιάζει η «κανονικότητα» εκμεταλλεύονται την ευκαιρία, ώστε να ακουστούν ξανά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg o Piet Christiansen της Danske Bank.

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ φαίνεται πως έχουν διαφορετικούς ορισμούς σχετικά με τη λήξη της φάσης κρίσης. Εμείς εντοπίζουμε το μεγαλύτερο ρίσκο στην περίπτωση που μέχρι το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο δεν έχει συμφωνήσει ακόμη το διοικητικό συμβούλιο» για τη στάση του, σχολίασαν οι Πωλ Χόλινγκσγουορθ και ο Σπύρος Ανδρεόπουλος στο Bloomberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News