Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 09:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Έγγραφα της ΕΚΤ φέρνουν πιο κοντά την αύξηση επιτοκίων

FT: Έγγραφα της ΕΚΤ φέρνουν πιο κοντά την αύξηση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα πιάσει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό νωρίτερα, σύμφωνα με μη δημοσιευμένα εσωτερικά έγγραφα, που περιήλθαν σε γνώση των Financial Times που αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι σε τροχιά αύξησης επιτοκίων από το 2023. 

Αν αυτό επιβεβαιωθεί η αύξηση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% θα έρθει τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι υπολογίζουν οι περισσότεροι οικονομόλογοι σήμερα. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με οικονομολόγους γερμανικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, φάνηκε να επιβεβαιώνει το σενάριο αυτό, όπως μεταδίδουν οι FT.

Η εσωτερική πρόβλεψη για τα επιτόκια αναμένεται να εντείνει την ευρύτερη συζήτηση για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα άκρως δυναμικά προγράμματα τόνωσης που έχουν σε ισχύ εδώ και χρόνια.

Η ΕΚΤ, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, επί χρόνια πάλευε να δώσει λίγη ώθηση στον πληθωρισμό και επανειλημμένα είχε υπερεκτιμήσει τις προοπτικές ανόδου των τιμών. Σήμερα ο πληθωρισμός «τρέχει», αλλά αυτό οφείλεται πρωτίστως στο άλμα των τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό φαινόμενο. Υπό τις συνθήκες αυτές ενώ αναλυτές έβλεπαν την FED των ΗΠΑ να αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια από την επόμενη χρονιά, μετέθεταν για πολύ αργότερα την πρώτη αντίστοιχη κίνηση της ΕΚΤ. 

Ο Λέιν όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα είπε στους οικονομολόγους ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει σταθερά στο 2% σύντομα. Η ΕΚΤ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου της διαψεύδει πάντως ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο και επισημαίνει ότι «το συμπέρασμα των FT ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει το 2023 δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές, που έχει δώσει. O εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας υπενθυμίζει δε ότι την Τετάρτη σε δημόσια εκδήλωση ο Λέιν είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τον στόχο του 2% εν καιρώ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News