Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 16:15
ΑΓΟΡΕΣ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ο όγκος αγορών των ομολόγων καθίσταται λιγότερο σημαντικός 

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ο όγκος αγορών των ομολόγων καθίσταται λιγότερο σημαντικός 

Ο όγκος αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθίσταται λιγότερο σημαντικός από τη στιγμή που οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται. Στις δηλώσεις αυτές προέβη η ΕΚΤ διά στόματος του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της, Ισαμπέλ Σνάμπελ, δίνοντας άλλη διάσταση σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας. 

Η ΕΚΤ μετά την τελευταία συνεδρίασή της ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), με τις χρηματαγορές να αναμένουν τον Δεκέμβριο να παρέχει μια καθοδήγηση για το πότε σχεδιάζει να τερματίσει το παλαιότερο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (ΑΡΡ), το οποίο όπως έχει δηλώσει η τράπεζα  είναι μια κίνηση που θα γίνει λίγο πριν αυξηθούν τα επιτόκια. 

«Καθώς οι προοπτικές του πληθωρισμού γίνονται καλύτερες, καθίσταται λιγότερο σημαντικό πόσες αγορές πραγματοποιεί μια κεντρική τράπεζα, ή πότε αρχίζει η επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, σε σχέση με το πότε φτάνει το τέλος αυτών των αγορών. Είναι η ημερομηνία λήξης που σηματοδοτεί πότε οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων πλησιάζουν. Η ακριβής ακολουθία (των κινήσεων) και ο χρόνος θα απαιτήσουν φυσικά μια προσεκτική καθοδήγηση όταν θα έχει έρθει εκείνη η ώρα. 

Με δεδομένη την αβεβαιότητα προερχόμενη από την πανδημία και τις οικονομικές προοπτικές και αυτές του πληθωρισμού, τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων -τα ΡΕΡΡ και ΑΡΡ- παραμένουν ζωτικά για το επόμενο διάστημα, χαράσσοντας την πορεία για την έξοδο από την πανδημία και τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια τοποθέτησής της σε διαδικτυακή βιντεοκλήση με αξιωματούχους της Λετονίας. 

Από τα σχόλια της κ. Σνάμπελ δεν θα μπορούσε να λείψει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κατέγραψε ρυθμό 3% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο. 

«Αυτό που βλέπουμε είναι μερικές ανοδικές αλλαγές στις προοπτικές του πληθωρισμού. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν χαμηλά για μεγάλο διάστημα, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που κινείται ανοδικά προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων της ΕΚΤ, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να τρέξουν με ρυθμό 2,2% φέτος και να επιβραδύνουν στο 1,7% του χρόνου και στο 1,5% το 2023. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News