ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίγο πριν…τα Χριστούγεννα» τι φέρνει ο προϋπολογισμός 

«Λίγο πριν…τα Χριστούγεννα» τι φέρνει ο προϋπολογισμός 

Tι και εάν αναλυτές, οίκοι και τράπεζες ο ένας μετά τον άλλο τοποθετούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα πάνω από 7%, με τελευταίο το ΚΕΠΕ χθες να εκτιμά πως η ανάπτυξη θα φθάσει στο 7,9% για φέτος, το οικονομικό επιτελείο προτιμά να δείξει αυτοσυγκράτηση και θέτει τον πήχυ στο 6,1% όπως αποκάλυψε η αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κλειδώνει καθώς τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλη.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να δουν πως εξελίσσεται το φαινόμενο των ανατιμήσεων και ειδικά οι αύξησεις στην ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο τον Νοέμβριο θα υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα για την πορεία των αυξήσεων στα διεθνή ενεργειακά προϊόντα ώστε να μπορέσει με τις «σωστές ενέσεις» να δημιουργήσει  ανάχωμα στο ενεργειακό κόστος. Βέβαια και από πολιτικής άποψης ο σάκος των παροχών είναι καλύτερα να ανοίξει λίγο πριν του Αη-Βασίλη.

Σε δεύτερο επίπεδο το οικονομικό επιτελείο θα έχει τον Νοέμβριο πολύ καλύτερη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει καθώς θα υπάρχει σχεδόν μια συνολική εικόνα για τα έσοδα του τουρισμού φέτος που σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξουν με τα σημερινά δεδομένα το 55% του 2019. Από την άλλη υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα λόγω του κορωνοιού. Είναι τέλη Σεπτεμβρίου και σε πάνω από 10 περιφέρειες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Τι θα γίνει με το επίδομα φυσικού αερίου

Οι όποιες επιπλέον παροχές από αυτές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως θα αποτυπωθούν τελικώς στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού μαζί και με το νέο επίδομα του φυσικού αερίου.

Ναι μεν η τροπολογία, που προβλέπει και την επιδότηση του φυσικού αερίου, κατατέθηκε, αλλά όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές θα υπάρξει στάση αναμονής για την εξέλιξη του φαινομένου των αυξήσεων στην ενέργεια. Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες το επίδομα δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια όπως και στο επίδομα θέρμανσης.

Παρόλα αυτά δεν έχει κλειδώσει τίποτα οριστικά αλλά το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει στο έπακρον τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για την στήριξη των νοικοκυριών. Πάντως τα ελληνικά νοικοκυριά, μαζί με τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, θα χρειαστεί φέτος να πληρώσουν σχεδόν σε διπλάσια τιμή το φυσικό αέριο και τουλάχιστον 35% ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News