Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 16:29
BUSINESS & FINANCE

Προϋπολογισμός: Στο 6,1% ο πήχυς για την ανάπτυξη φέτος

Προϋπολογισμός: Στο 6,1% ο πήχυς για την ανάπτυξη φέτος

Στο 6,1% ανεβάζει το οικονομικό επιτελείο τον πήχυ για την ανάπτυξη στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4,5% για το 2022. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει η αξιολόγηση του προσχεδίου από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. To ΕΔΣ κρίνει ρεαλιστικούς τους στόχους, αν και επισημαίνει τέσσερις παράγοντες αβεβαιότητας. 

Προϋπολογισμός: Στο 6,1% ο πήχυς για την ανάπτυξη φέτος-1

H ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να ενισχυθεί με ρυθμούς 2,9% τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονιά, ενώ η δημόσια μετά το άλμα κατά 4,1% φέτος, υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί 2,8% το 2022. Όσον αφορά στη ανεργία, το προσχέδιο του προϋπολογισμού τη θέλει να διαμορφώνεται στο 16% το 2021 και να μειώνεται κατά σχεδόν δύο μονάδες την επόμενη χρονιά, στο 14,3%. 

Δύο είναι τα στοιχεία που έχουν καθοριστικό ρόλο στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022, όπως σημειώνει το ΕΔΣ: 

(α) Η πρόβλεψη πως οι άμεσες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2022. Κατά συνέπεια, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας οδηγεί σε ισχυρή θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος (2021), που θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο (2022).

(β) Η εκτίμηση ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη της οικονομίας θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα, αφενός της δυναμικής της ανάκαμψης του 2021, αφετέρου των Αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2022 2 πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Βάσει των παραπάνω, οι σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας αναφορικά με τις προβλέψεις τόσο του έτους 2021, πέραν των γεωπολιτικών παραγόντων όσο και του έτους 2022 σχετίζονται με:  την επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις εξελίξεις στο πεδίο των τιμών της ενέργειας και άλλων παραγωγικών εισροών, την ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Οι παράγοντες αβεβαιότητας

Βάσει των παραπάνω, οι σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας αναφορικά με τις προβλέψεις τόσο του έτους 2021, πέραν των γεωπολιτικών παραγόντων όσο και του έτους 2022 σχετίζονται με: 

α) την επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, 

β) τις εξελίξεις στο πεδίο των τιμών της ενέργειας και άλλων παραγωγικών εισροών, 

γ) την ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)

δ) ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

«Η εκτίμηση του προσχεδίου ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά το έτος 2021 θα διαμορφωθεί σε 6,1%, αξιολογείται ως ρεαλιστική, μολονότι αποκλίνει σημαντικά από τις εκτιμήσεις των άλλων διεθνών οργανισμών. Η απόκλιση αυτή οφείλεται στην ενσωμάτωση στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών νεότερων στοιχείων σε σχέση με εκείνα που έχουν ενσωματώσει οι διεθνείς φορείς και ειδικότερα των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ (Σεπτέμβριος 2021) αναφορικά με τη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του έτους» σημειώνει το Συμβούλιο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News