BUSINESS & FINANCE

Bank of America: Game over για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα υποβαθμίζει από neutral σε negative

Bank of America: Game over για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προχωρά η Bank of America, καθώς εκτιμά πως αφότου έδωσαν κέρδη 70% τους τελευταίους 18 μήνες, οι αγορές θα υποχωρήσουν κατά 10% έως τα τέλη του έτους.

Όπως εξηγεί ο επενδυτικός οίκος, το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών τον τελευταίο 1,5 χρόνο οφείλεται κυρίως στην ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη. Όμως τώρα, η βασική ατμομηχανή πίσω από το ράλι αυτό, ο ευρωπαϊκός δείκτης PMI, πέφτει απότομα καθώς η ώθηση από το άνοιγμα των οικονομιών εξανεμίζεται.

Η επιβράδυνση της Ευρώπης συντελείται με φόντο την αποδυνάμωση του οικονομικού κύκλου παγκοσμίως και τις ενδείξεις ότι τα καλύτερα του μακροοικονομικού κύκλου βρίσκονται πίσω μας.

Άλλωστε, με τις ενεργειακές ελλείψεις σε Κίνα και Ευρώπη, την κρίση χρέους που προκαλεί η Evergrande στα κινεζικά ακίνητα και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η Bank of America προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της γύρω από την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται.

Με φόντο τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, η Bank of America υποβαθμίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από neutral σε negative.

Η τιμή-στόχος των 420 μονάδων που δίνει για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 προβλέπει περιθώρια πτώσης 10% για τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή έως τα τέλη της χρονιάς.

Ο οίκος υποβαθμίζει τους κλάδους κεφαλαιουχικών αγαθών, αυτοκινήτων και διαφοροποιημένων χρηματοοικονομικών από marketweight σε underweight, λόγω της εξασθένησης του μακροοικονομικού κύκλου, ενώ αναβαθμίζει τα ορυχεία από underweight σε marketweight, καθώς δεν βλέπει άλλα περιθώρια πτώσης για έναν κλάδο που έχει υπο-αποδώσει κατά 15% από τα τέλη του Ιουλίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News