BUSINESS & FINANCE

Fitch: Στο 6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2021

Έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,3% που είχε κάνει τον Ιούλιο

Fitch: Στο 6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2021

Στο 6% ανεβάζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του 2021 η Fitch Ratings, έπειτα από τις ισχυρότερες των προβλέψεων επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου. Σημειώνεται ότι  η πρόβλεψη που είχε κάνει ο οίκος αξιολόγησης τον Ιούλιο μιλούσε για ανάπτυξη 4,3% το 2021. 

Fitch: Στο 6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2021-1

Για το 2022, ο οίκος χαμηλώνει την πρόβλεψή του στο 4% από το 5,3%, όμως εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθώς οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιταχύνονται και θα ενισχύουν τις δαπάνες.  

Για το 2023, η Fitch περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%, τονίζοντας πως παρά την επιβράδυνση, πρόκειται για επίδοση πολύ υψηλότερη των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. 

 «Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης γι το 2021 δεν μεταφράζονται σε χαμηλότερη πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα», τονίζουν οι αναλυτές της Fitch, καθώς ανεβάζουν την εκτίμησή τους για το έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ (από 9,5%), λόγω του αυξημένου κόστους των κρατικών μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Παρόλα αυτά, ο οίκος εκφράζει την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος έπιασε «ταβάνι» το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ (έναντι του «peak» στο 207% το 2021 που περίμεναν  έως τώρα) και πλέον θα αρχίσει να μειώνεται, για να πέσει στο 196,2% έως το 2023.

Fitch: Στο 6% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2021-2

«Η επόμενη προγραμματισμένη επανεκτίμηση του αξιόχρεου της Ελλάδας είναι τον Ιανουάριο του 2022. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην  επιστροφή του χρέους/ΑΕΠ σε πτωτικό μονοπάτι και η συνεχιζόμενη βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση», σημειώνουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και σταθερές προοπτικές. 

Η οικονομία μπορεί να εκπλήξει θετικά

Σύμφωνα με την Fitch, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες η Ελλάδα να εκπλήξει θετικά σε σχέση με τον στόχο για ανάπτυξη 6% φέτος, παρά αρνητικά. Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μειώνοντας την ανάγκη για νέα περιοριστικά μέτρα, τονίζει ο οίκος.  Οι ενδείξεις για το τρίτο τρίμηνο μαρτυρούν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αυξάνεται και ο τουρισμός είχε κάποια ανάκαμψη. Οι αφίξεις από το εξωτερικό του Ιουνίου και του Ιουλίου ήταν περίπου στο 40% των επιπέδων του 2019, αλλά ήταν 3,5 φορές αυξημένες σε σχέση με τα μεγέθη του 2020.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News