BUSINESS & FINANCE

Προϋπολογισμός: Τρεις παροχές φέρνει το καλό σενάριο στην ανάπτυξη

Προϋπολογισμός: Τρεις παροχές φέρνει το καλό σενάριο στην ανάπτυξη

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ένα προϋπολογισμό περισσότερο «φουσκωμένο» με παροχές. Ως ασπίδα έναντι της άρνησης των Βρυξελλών προτάσσεται η ταχύτερη ανάπτυξη. Ο ένας μετά τον άλλο οι επενδυτικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για την εφετινή πορεία του ΑΕΠ μετά και την εντυπωσιακή επίδοση του β’ τριμήνου. 

Το νέο σενάριο

Ο Πρωθυπουργός σήκωσε στη ΔΕΘ τον πήχη της ανάπτυξης στο 5,9% από το 3,6%. Παρόλα αυτά ήδη πλέον το 5,9% χαρακτηρίζεται συντηρητικό  και από το οικονομικό επιτελείο. Πλέον το σενάριο που φαίνεται πως υιοθετούν από το Υπουργείο Οικονομικών είναι υψηλότερο στην περιοχή του 6,5%.Η αναθεώρηση του στόχου ωστόσο μπορεί να μην συμπεριληφθεί στο προσχέδιο αλλά στο τελικό σχέδιο τον Νοέμβριο. 

 

Μέτρα παροδικού χαρακτήρα 

Το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ αλλά και του δευτέρου πακέτου που θέλει η κυβέρνηση να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό θα πρέπει να είναι στην πλειονότητα μη μόνιμου χαρακτήρα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ισχύει για τη χώρα ρήτρα γενικής διαφυγής, η οποία δεν δίνει τη δυνατότητα να ληφθούν μόνιμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα μεγαλύτερα του 0,1 – 0,2% του ΑΕΠ. 

 

Τα μέτρα που παίρνουν σειρά 

1) Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους 

Ήταν από τα οικονομικά μέτρα που περιμέναμε να ακούσουμε στη ΔΕΘ αλλά ο Πρωθυπουργός επέλεξε να το «σβήσει» από τη λίστα των εξαγγελιών μετά και το όχι των θεσμών. Στον προϋπολογισμό αναμένεται να ενσωματωθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 και για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους που μέχρι τώρα είχαν αποκλειστεί.

2) «Μαχαίρι» στις ασφαλιστικές εισφορές

Δεύτερη στη σειρά μπαίνει και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 μονάδα. Με αυτό το τρόπο η κυβέρνηση κλείνει και την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες. Ήδη έχει ανακοινωθεί επέκταση και το 2022 των μειωμένων συντελεστών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

3) «Φουσκωμένο» επίδομα θέρμανσης

Μπορεί ήδη να έχει ανακοινωθεί αυξημένο κονδύλι κατά 20% για το επίδομα θέρμανσης που θα αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ,παρόλα αυτά το ράλι των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει βάλει ήδη σε σκέψεις στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω αύξηση του επιδόματος. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου 1,05-1,10 ευρώ το λίτρο με την τιμή του να είναι πιο τσουχτερή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ίδια ανησυχία υπάρχει και για το φυσικό αέριο που πραγματικά καλπάζει καθημερινά και χρησιμοποιείται πλέον από πολλά νοικοκυριά. Mε την τιμή του να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News