BUSINESS & FINANCE

UniCredit: Στο 8% ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική ανάπτυξη

UniCredit: Στο 8% ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική ανάπτυξη

Στην αναβάθμιση της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η UniCredit, καθώς πλέον αναμένει ρυθμούς 8%, έναντι 5,7% προηγουμένως. Η πρόβλεψη για το 2022 διατηρείται αμετάβλητη, στο 3%.

UniCredit: Στο 8% ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική ανάπτυξη-1

Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει με καλούς ρυθμούς –αν και όχι τόσο ισχυρούς όσο το πρώτο εξάμηνο του 2021- τα επόμενα τρίμηνα, με τη βοήθεια των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών.

UniCredit: Στο 8% ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική ανάπτυξη-2

Η UniCredit θεωρεί ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (μειώσεις φόρων, αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργειας κτλ) είναι ενδεικτικές των σκέψεων για πρόωρες εκλογές. Όπως σημειώνει ο οίκος, η στήριξη προς τη Νέα Δημοκρατία (41,3%) παραμένει χαμηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τις πυρκαγιές, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, από το 27,3% που ήταν τον Μάιο στο 29,1% τον Σεπτέμβριο. «Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όμως ίσως να το επανεξετάσει εάν καταφέρει να αναζωογονήσει την εικόνα του κόμματος», εκτιμά  η UniCredit.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τους, φέρνοντας το ΑΕΠ πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι ανθεκτικές επενδύσεις παγίων και η συσσώρευση αποθεμάτων αντιστάθμισε και με το παραπάνω την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στις δαπάνες των νοικοκυριών και στον τουρισμό.

UniCredit: Στο 8% ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική ανάπτυξη-3

Επιπλέον, τα στοιχεία από το επιχειρηματικό κλίμα, την κινητικότητα και τις πτήσεις δείχνουν ότι η επίδοση του ΑΕΠ θα είναι ισχυρή και το τρίτο τρίμηνο, λόγω της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης ζήτησης στις υπηρεσίες και της σημαντικής ανάκαμψης του τουρισμού.

Άλλωστε, όπως τονίζει η UniCredit, ο τζίρος στα καταλύματα και την εστίαση εκτινάχθηκε τον Ιούλιο, μειώνοντας τη διαφορά από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 στο -20% από -60% που ήταν τον Ιούνιο και -80% τον Μάιο. Αλλά και στις εμπορικές πτήσεις, η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει τη μικρότερη διαφορά τον Αύγουστο του 2021, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 (ο αριθμός των πτήσεων ήταν μόλις 7% μικρότερος σε σχέση με τον τελευταίο Αύγουστο πριν από την πανδημία).

UniCredit: Στο 8% ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική ανάπτυξη-4

Το άνοιγμα της οικονομίας και η ανάπτυξη στις βασικές αγορές του εξωτερικού έχει τονώσει επίσης τη βιομηχανική δραστηριότητα, παρά τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών. Όπως επισημαίνει η UniCredit, ο ελληνικός δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 ετών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News