Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 20:29
BUSINESS & FINANCE

Το ελληνικό story «πείθει» τους ξένους – Ανάπτυξη άνω του 8% το 2021;

Μπαράζ θετικών εκθέσεων από τους διεθνείς οίκους

Το ελληνικό story «πείθει» τους ξένους – Ανάπτυξη άνω του 8% το 2021;

Στο ελληνικό αναπτυξιακό story φαίνεται ότι «ποντάρουν» ολοένα και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι προεξοφλούν μια δυναμική ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας τόσο το 2021 όσο και το 2022. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ περί αύξησης του ΑΕΠ κατά 16,2% στο β’ τρίμηνο αλλά και οι εντυπωσιακές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου τον Αύγουστο έχουν «πείσει» και τους πλέον δύσπιστους για την ορμή της ελληνικής οικονομίας.  

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να αναθεωρήσει αισθητά την επίσημη εκτίμηση για τον φετινό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, τοποθετώντας τον στόχο στο 5,9% από 3,6% προηγούμενως.

Ένα ποσοστό, το οποίο θεωρείται και αρκετά φειδωλό, ιδίως αν λάβουμε υπόψη των μπαράζ εκθέσεων των διεθνών οίκων, οι οποίοι βλέπουν ανάπτυξη της οικονομίας ακόμη και άνω του 8% για το 2021. 

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για την οικονομία

Ο οίκος αξιολόγησης Scope, ενδεικτικά, μιλώντας στο «MR», επιβεβαίωσε ότι περιμένει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 8,6%, με την ελληνική οικονομία να έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας έως το β’ τρίμηνο του 2021. Για το επόμενο έτος δε, περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%. 

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο γερμανικός οίκος αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα (σε BB+) την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία πλέον απέχει μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την ανάκτηση της επενδυτικής κατηγορίας.  

Την ίδια αισιοδοξία συμμερίζεται και η Capital Economics, η οποία στις αναθεωρημένες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης στο 8,5% για το 2021.  

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι οικονομίες που έχουν μείνει πιο πίσω στη διαδικασία του ανοίγματος και τώρα καταγράφουν συνεχή πρόοδο στους εμβολιασμούς, θα απολαύσουν βραχυπρόθεσμα τα οφέλη από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.  

Ανάκαμψη – ρεκόρ για την Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η BNP Paribas, η οποία διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, μετά το σοκ του κορωνοϊού.  

Με βάση τα στοιχεία της επενδυτικής τράπεζας, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει την 4η ισχυρότερη ανάκαμψη ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, παρότι η κατανάλωση παραμένει εύθραυστη και η ανεργία σε υψηλά επίπεδα. 

bnp-paribas-ekplixi-i-grigori-anakampsi-tis-elladas-apo-to-sok0

Από την πλευρά της, η JP Morgan σπεύδει να επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έκανε στο β’ τρίμηνο του 2021 την «ολική επαναφορά», καθώς το ΑΕΠ ανέβηκε κατά 1% υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, νωρίτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.  

Όλα αυτά, φυσικά, μένουν να αποδειχθούν και στην πράξη. Πάντως, οι οιωνοί είναι αρκετά θετικοί για τη χώρα μας, η οποία αφενός φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα του τουρισμού, αφετέρου ξορκίζει τον κίνδυνο επαναφοράς ενός γενικευμένου lockdown στην οικονομία -εξέλιξη άκρως καταστροφική για το ΑΕΠ και την απασχόληση. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News