BUSINESS & FINANCE

Νέες φοροελαφρύνσεις αλλά και σπίτια στους νέους φέρνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη 

Νέες φοροελαφρύνσεις αλλά και σπίτια στους νέους φέρνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη 

Ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανέφερε πως η ανάπτυξη της τάξεως του 5,9% είναι το ελάχιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φθάσει η χώρα. Ήδη αναλυτές και ξένοι οίκοι τοποθετούν την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης στο 7% ή και πάνω από 8%. Αυτό σημαίνει πως τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης για περαιτέρω μέτρα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το Βελλίδειο και όπως φαίνεται ο προϋπολογισμός θα φέρει εκπλήξεις 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τρία είναι τα μέτρα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους 

Ήταν από τα οικονομικά μέτρα που περιμέναμε να ακούσουμε στη ΔΕΘ αλλά ο Πρωθυπουργός επέλεξε να το «σβήσει» από τη λίστα των εξαγγελιών. Οπότε στον προϋπολογισμό θα προβλέπεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους που μέχρι τώρα είχαν αποκλειστεί.

Μαχαίρι στις ασφαλιστικές εισφορές

Δεύτερο στη σειρά μπαίνει και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναμενόταν μια νέα μείωση  κατά 1,1 μονάδα. Με αυτό το τρόπο η κυβέρνηση θα έκλεινε και την προεκλογική της δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες. Προφανώς και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχρηζε περαιτέρω μελέτης καθώς μέσα από τις ασφαλιστικές εισφορές στηρίζεται και το συνταξιοδοτικό σύστημα οπότε ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει τις διαβεβαιώσεις πως μια τέτοια κίνηση δεν θα πλήξει τα ταμεία του ΕΦΚΑ. Όπως φαίνεται και το μέτρο αυτό τελικά θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό. Ούτως ή άλλως είναι ήδη δρομολογημένη μια μείωση κατά 0,5% λόγω του νόμου Κατρούγκαλου επί της επικουρικής ασφάλισης οπότε μένει μία μείωση της τάξεως του 0,6% για να συμπληρωθεί το παζλ.

Σπίτια για τους νέους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πακέτο για τους νέους με στόχο την αύξηση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας αλλά και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος τους. Παρόλα αυτά όμως όπως φαίνεται έχει άλλο έναν άσσο στο μανίκι που αφορά τους νέους. Σύμφωνα  πάλι με κυβερνητικές πηγές υπάρχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα παραχώρησης κατοικιών σε νέα ζευγάρια μέσω του ΟΑΕΔ ή του ΕΤΑΔ με ακίνητα που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο και μένουν αναξιοποίητα.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο καθώς ψάχνουν τον αριθμό των κατοικιών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλά και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν τα ζευγάρια  ώστε να κερδίζουν «τα χρυσά κλειδιά». Μια ανάλογη δράση έχει ενσωματωθεί  και στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω της οποίας θα παραχωρούνται κατοικίες σε ευαίσθητα κοινωνικές ομάδες. Σύμφωνα με τη επένδυση όπως περιγράφεται στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ολοκλήρωση ανακαίνισης κατοικιών που θα διατεθούν. Το πρόγραμμα προβλέπει ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στο Δήμο Αθηναίων και 30 στο Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News