BUSINESS & FINANCE

Scope Ratings στο «MR»: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

Ανάπτυξη 8,6% το 2021 - Καταλυτική η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις - Πότε θα βγει η χώρα από το junk - Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα μετά το τέλος του PEPP

Scope Ratings στο «MR»: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

Μόλις μία βαθμίδα χωρίζει πλέον την Ελλάδα από την έξοδο από το junk, έπειτα από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο Scope σε BB+, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Dennis Shen, αρμόδιος αναλυτής για την Ελλάδα της Scope, εξηγεί στο moneyreview.gr ότι οι επιδόσεις-έκπληξη της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο μισό του έτους συνέβαλαν μεν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όμως μεγαλύτερο ρόλο έπαιξαν οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κάνουν την ανάπτυξη της οικονομίας διατηρήσιμη.

Scope Ratings στο «MR»: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα-1Πραγματικά, η Scope περιμένει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 8,6% για φέτος, με την ελληνική οικονομία να έχει καλύψει ντο χαμένο έδαφος της πανδημίας έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Για το 2022, ο οίκος περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%.

Όσο για το πότε θα μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική κατηγορία, ο αρμόδιος αναλυτής της Scope εξηγεί ότι οι κίνδυνοι για την αξιολόγηση ΒΒ+ θεωρούνται ισορροπημένοι για τους επόμενους 12-18 μήνες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όποια αναβάθμιση θα μπορούσε να έρθει –με τα σημερινά δεδομένα- από τα τέλη του 2022 με αρχές 2023 και μετά.

Θα πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι αξιολογήσεις του οίκου Scope Ratings δεν λαμβάνονται υπόψη στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (για παράδειγμα, η Ελλάδα χρειάζεται αξιολόγηση επενδυτικής κατηγορίας έστω από έναν εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων  -S&P, Moody’s, Fitch και DBRS- για να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων APP). Ωστόσο, η γερμανική Scope, που ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες εστιάζοντας τότε κυρίως στην αξιολόγηση επενδυτικών funds, στοχεύει πλέον να σπάσει το ολιγοπώλιο στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και να αποτελέσει μία ευρωπαϊκή εναλλακτική στο αμερικανικό Big 3 των S&P, Moody’s και Fitch. Αναμφισβήτητα, η έξοδος της Ελλάδας από το junk και η πρώτη αξιολόγηση επενδυτικής κατηγορίας από το 2010, θα είναι μία σημαντική συμβολική στιγμή για τη χώρα, έστω και εάν προέλθει από έναν μικρότερο οίκο αξιολόγησης.

Έως τότε, πάντως, ο Dennis Shen εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει η αναμενόμενη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP (του μοναδικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση του κόστους δανεισμού) για την Ελλάδα. Εκτίμηση της Scope είναι, όπως λέει στο moneyreview.gr, ότι η ΕΚΤ θα προσαρμόσει ανάλογα το «κλασικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP, δίνοντάς του ενδεχομένως μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα ομόλογα που μπορεί να αγοράσει.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εξέπληξε θετικά τόσο στο πρώτο τρίμηνο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Πόσο επηρέασαν αυτές οι επιδόσεις την απόφαση της Scope να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας;

Η δυναμική της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης έχει συνεισφέρει στη βελτίωση των πιστωτικών προοπτικών της χώρας, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι οι πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βοηθούν να θεμελιωθεί η διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Οι μεταρρυθμίσεις, που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους του μετα-μνημονιακού προγράμματος, εκτείνονται σε μία ευρεία γκάμα τομέων πολιτικής, όπως η διαχείριση των οικονομικοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας και η διευκόλυνση της υλοποίησης δημόσιων επενδύσεων. Η αναμόρφωση του πτωχευτικού πλαισίου που συμφωνήθηκε πέρυσι τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, αφότου και το πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και τις εταιρικές χρεοκοπίες εφαρμόστηκε από την 1η Μαρτίου. Οι αρχές επέκτειναν το πρόγραμμα «Ηρακλής» έως τον Οκτώβριο του 2022, για να διευκολύνουν την επιπλέον μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αξιολόγηση ΒΒ+ την οποία δίνει η Scope στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη που έχει λάβει η χώρα από τους οίκους. Ποιο είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία;

Σταθερά τα τελευταία χρόνια κάνουμε θετικές κινήσεις σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με τις οποίες κινούμαστε μπροστά από τους άλλους οίκους αξιολόγησης. Όπως γράψαμε και στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή μας, στις 10 Σεπτεμβρίου, οι κίνδυνοι για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι ισορροπημένοι για τους επόμενους 12-18 μήνες στο BB+ με σταθερές προοπτικές.

Η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Scope την περασμένη Παρασκευή δήλωνε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί εάν μειωθεί η στήριξη του Ευρωσυστήματος προς το ελληνικό χρέος. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν εξασφαλίσει το waiver, ώστε τα ομόλογά της να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης Asset Purchase Programme (APP) όταν το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) ολοκληρωθεί, θα ήταν αυτός ένας λόγος για υποβάθμιση;

Η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της βελτίωσης των πιστωτικών προοπτικών της Ελλάδας. Προβλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος PEPP –συμπεριλαμβανομένου και του waiver για τις αγορές ελληνικών ομολόγων- έως το 2022, ενδεχομένως έπειτα από μία σύντομη τεχνική επέκταση πέραν του Μαρτίου του 2022.

Ωστόσο, προβλέπουμε επίσης ότι το παράλληλο πρόγραμμα APP θα προσαρμοστεί ανάλογα, ενδεχομένως με έναν γρηγορότερο ρυθμό αγορών και/ή μία αυξημένη ευελιξία στα assets τα οποία μπορεί να αγοράσει το APP.

Αυτές οι υποθέσεις αντανακλώνται στην αξιολόγηση ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Η ΕΚΤ έχει κάνει σαφές ότι θα διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την Ευρωζώνη ακόμα και όταν θα αρχίσει να αποσύρει κάποια μέτρα στήριξης. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News