Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 17:13
BUSINESS & FINANCE

Axia: Ανοίγει νέος αναπτυξιακός κύκλος για την Ελλάδα

Axia: Ανοίγει νέος αναπτυξιακός κύκλος για την Ελλάδα

Τα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου για την Ελλάδα, ο οποίος θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια της ομαλοποίησης των συνθηκών στην αγορά και του ισχυρού momentum των επενδύσεων, θεωρούν οι αναλυτές της Axia Research. 

Όπως σημειώνει η ανάλυση, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% ήταν καλύτερη των προβλέψεων της αγοράς που μιλούσαν για 11-13%. 

Οι ισχυρές επιδόσεις ήταν αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωση και των εξαγωγών, ενώ οι επενδύσεις εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερη ορμή. 

Οι βασικοί παράγοντες που καθόρισαν το +16,2% είναι οι εξής: 

·         Οι συνολικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12,1%, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 13,2% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 6,1%. 

·         Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν κατά 12,9%. 

·         Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 22,6%, με τις εξαγωγές προϊόντων να είναι αυξημένες κατά 17,1% και τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 28,8%. 

·         Οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 22,5%, με τις εισαγωγές προϊόντων να αυξάνονται κατά 19,7% και τις εισαγωγές υπηρεσιών να μειώνονται κατά 35,2%. 

Κατόπιν αυτών, η Axia περιμένει τώρα την αναβάθμιση του επίσημου στόχου του υπουργείου Οικονομικών για την ανάπτυξη του 2021. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News