Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 14:27
BUSINESS & FINANCE

Αναλυτές: Πάνω από το 6% ανεβαίνει ο πήχυς της ανάπτυξης για το 2021

Αναλυτές: Πάνω από το 6% ανεβαίνει ο πήχυς της ανάπτυξης για το 2021

Πάνω από το 6% ανεβαίνει ο πήχυς της ανάπτυξης για το 2021, έπειτα από τη θετική έκπληξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση, την ώρα που η αγορά περίμενε ρυθμούς ανάπτυξης από 11% έως 13%.

Η θετική έκπληξη του ΑΕΠ προήλθε από το «ξύπνημα» των καταναλωτικών δαπανών και την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα, εξηγεί μιλώντας στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Μαγγίνας.

Τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου δεν έλαβαν ιδιαίτερη ώθηση από τον τουρισμό, καθώς η θετική συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να αποτυπωθεί περισσότερο στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, σημειώνει ο οικονομολόγος. Οι καθαρές εξαγωγές είχαν ελαφρώς αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΑΕΠ.

«Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι εάν η τάση συνεχιστεί, η ανάπτυξη της οικονομίας θα ξεπεράσει το 6% για το σύνολο του έτους», αναφέρει ο κ. Μαγγίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει την αναβάθμιση του επίσημου στόχου για την ανάπτυξη, ο οποίος βρίσκεται στο 3,6% για το 2021.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά για να καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας το 2022. «Μαζί με τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού το τρίτο τρίμηνο, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα αποτέλεσμα που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις για το σύνολο του έτους», λέει στο Reuters.

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Bank of America είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 5,6% από το 5,1%. Με τα τμήματα ανάλυσης του εξωτερικού να μπαίνουν ουσιαστικά από σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς (καθώς η επόμενη του Labour Day σηματοδοτεί την επιστροφή στα γραφεία για τους αναλυτές, έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές), είναι σαφές ότι στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται ένα μπαράζ από αναβαθμίσεις στις προβλέψεις για την Ελλάδα, καθώς οι οίκοι θα συνεκτιμούν όχι μόνο τη θετική έκπληξη του β΄ τριμήνου, αλλά και τις καλύτερες των προσδοκιών επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες θα αποτυπωθούν κυρίως στο γ΄ τρίμηνο.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς (πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ), όπως προκύπτουν από τελευταία ανάλυση της JP Morgan, μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 5,2% φέτος και 4,8% το 2022.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News