BUSINESS & FINANCE

ING: Με 7% «τρέχει» αυτό το τρίμηνο η Ελλάδα, όμως η ανάκαμψη έχει πιάσει «ταβάνι»

ING: Με 7% «τρέχει» αυτό το τρίμηνο η Ελλάδα, όμως η ανάκαμψη έχει πιάσει «ταβάνι»

Ισχυρή ανάπτυξη περιμένει η ING για το τρίτο τρίμηνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 7% κατά το τρίμηνο που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε ένα διάστημα όπου η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5%.

Η ING προβλέπει ότι το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη 4,4% για την ελληνική οικονομία, με το 2022 να φέρνει επιβράδυνση των ρυθμών στο 3,5% και το 2023 στο 2,6%.

Για την Ευρωζώνη, η ING περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% φέτος, 3,9% το 2022 και 1,7% το  2023.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του οίκου, η ευρωπαϊκή ανάκαμψη έχει πιθανότατα κορυφώσει, εκτίμηση η οποία ενισχύεται από την υποχώρηση του ευρωπαϊκού δείκτη οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο στο 117,5 από το 119. Από εδώ και πέρα, η ανάπτυξη θα μετριαστεί, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς οι προβλέψεις τους για την Ελλάδα μιλούν για ανάπτυξη 5,4% το δ΄ τρίμηνο του 2021 και 1,5% το α΄ τρίμηνο του 2022.

Οι τέσσερις ανησυχίες της ING για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι οι εξής:

–          Οι φόβοι για τη μετάλλαξη Δέλτα

Η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βαρίδι για το οικονομικό κλίμα. Με δεδομένες τις προβλέψεις για αναζωπύρωση της πανδημίας το φθινόπωρο, τα αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο για τις οικονομίες.

–          Οι ελλείψεις αρχίζουν να πλήττουν τη βιομηχανία

Τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις σε υλικά περιορίζουν τη βιομηχανική παραγωγή, την ώρα που οι νέες παραγγελίες εξακολουθούν να έρχονται με υψηλούς ρυθμούς και οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες παραμένουν ισχυρές. Ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία υπήρξε αναγκαστικό κλείσιμο εργοστασίων, με την ING να προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις του Αυγούστου δεν αποτελούν μια καλή ένδειξη για τη συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης.

–          Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές

Ο δείκτης για τις προσδοκώμενες τιμές πώλησης των προϊόντων στην έρευνα οικονομικού κλίματος του Αυγούστου έφτασε σε ιστορικό υψηλό, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί υψηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους.

–          Μικρές επιφυλάξεις για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη βιομηχανία

Η ανάκαμψη της απασχόλησης έχει υπάρξει πολύ ισχυρή τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες άνοιξαν και πάλι, με την ING να μιλά για ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης. Τα στοιχεία του Αυγούστου, ωστόσο, δείχνουν μία πτώση στις προσδοκίες απασχόλησης στη βιομηχανία, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται είτε στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εξειδικευμένων εργατών ή στο ότι η ζήτηση για εργαζόμενους έχει καλυφθεί πλήρως. Η ING πιστεύει ότι αυτό που ισχύει είναι το πρώτο σενάριο, προειδοποιεί όμως ότι οι ελλείψεις εργαζομένων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News