BUSINESS & FINANCE

Bank of America στο «MR»: Μπορεί ακόμη πιο ψηλά το γ’ τρίμηνο – Πρωταγωνιστής ο τουρισμός

Σε σχήμα «V» η ανάκαμψη - Παραμένει μέχρι νεωτέρας η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,6% το 2021 - Μετάλλαξη Δέλτα και πληθωρισμός οι μεσοπρόθεσμες απειλές

Bank of America στο «MR»: Μπορεί ακόμη πιο ψηλά το γ’ τρίμηνο –  Πρωταγωνιστής ο τουρισμός

Στην πρόβλεψή της ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 5,6% για το σύνολο του 2021 επιμένει η Bank of America, όμως δεν αποκλείει μία περαιτέρω αναβάθμιση της πρόβλεψης το επόμενο διάστημα μετά τις θεαματικές επιδόσεις του β’ τριμήνου. Άλλωστε, όπως λέει στο moneyreview.gr ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director και Global Head G10 FX Strategy του οίκου, τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα, με τη βοήθεια της πολύ καλής τουριστικής σεζόν.

Ο κ. Βαμβακίδης ανησυχεί για την ανάπτυξη των χειμερινών μηνών, καθώς προβλέπει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα.

Bank of America στο «MR»: Μπορεί ακόμη πιο ψηλά το γ’ τρίμηνο –  Πρωταγωνιστής ο τουρισμός-1Όσο για την επανεμφάνιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και αλλού, ο οικονομολόγος της Bank of America θεωρεί ότι αυτή θα είναι προσωρινή και μάλιστα ευεργετική για τη δυναμική του χρέους. Στην  περίπτωση που οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν, ωστόσο, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να απαντήσουν με αυξήσεις επιτοκίων, τότε η προσγείωση των αγορών στη νέα πραγματικότητα ενδέχεται να είναι απότομη, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη.

Η Bank of America αναβάθμισε πρόσφατα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 5,6%. Έπειτα από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το β΄ τρίμηνο, η εκτίμηση αυτή ισχύει ακόμα ή θα πρέπει να αναθεωρηθεί;

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει υπάρξει πράγματι ισχυρότερη από ό,τι περιμέναμε, ακολουθώντας και τα όσα είδαμε στα περισσότερα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Επιμένουμε στην πρόβλεψή μας για ισχυρή ανάπτυξη για τώρα, αλλά θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα υψηλότερα στοιχεία.

Αν και ο κορωνοϊός είναι ακόμα μαζί μας και παραμένει ένας βασικός κίνδυνος για το προσεχές διάστημα, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχουν αποφευχθεί για φέτος και η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει οδηγήσει σε μία ανάκαμψη με σχήμα «V».

Με δεδομένο ότι τα καλά μεγέθη του τουρισμού δεν αποτυπώθηκαν στα στοιχεία του β΄ τριμήνου, πιστεύετε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του γ΄ τριμήνου θα είναι ακόμα υψηλότεροι;

Η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο θα μπορούσε να είναι ακόμα ισχυρότερη. Ο βασικός λόγος είναι η πολύ καλή τουριστική σεζόν, η οποία δείχνει να έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Όμως, ανησυχούμε περισσότερο για την ανάπτυξη του χειμώνα, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι ήδη ορατό στην ελληνική οικονομία. Πόσο αλλάζουν τα δεδομένα στο μέτωπο του πληθωρισμού με αυτούς τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης; Είναι οι πληθωριστικές πιέσεις ένα παροδικό φαινόμενο;

Ο πληθωρισμός έχει πράγματι αυξηθεί σχεδόν παντού, σε επίπεδα που δεν είχαμε δει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης πιθανότατα θα είναι προσωρινό. Ο υψηλότερος πληθωρισμός, σε σύγκριση με τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό τα προηγούμενα χρόνια, είναι και καλά νέα και θα μπορούσε να βοηθήσει να βελτιωθεί η δυναμική του χρέους.

Όμως, υπάρχει ένας κίνδυνος η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού να αποδειχθεί κατά ένα μέρος πιο επίμονη, κάτι που τότε θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Με δεδομένη την ισχυρή εξάρτηση των αγορών από τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών κατά την περίοδο του χαμηλού πληθωρισμού την τελευταία δεκαετία, θα μπορούσαμε να δούμε κάποια μεταβλητότητα στις αγορές και ενδεχομένως μία απότομη προσαρμογή των αγορών, εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News