Business & Finance Παρασκευή 10/09/2021, 23:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope Ratings: Aναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ

Scope Ratings: Aναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» προηγουμένως προχώρησε σήμερα το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, θέτοντας την χώρα μας ένα «σκαλοπάτι» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,

Ο κ.Σταϊκούρας χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων και βελτίωσης οικονομικών δεικτών το τελευταίο διάστημα και είναι απόρροια, αλλά και επιστέγασμα της σκληρής, μεθοδικής και αποτελεσματικής δουλειάς που καταβάλλει τα τελευταία δύο, και πλέον, έτη το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει προκαλέσει παγκοσμίως, το αξιόχρεο της χώρας μας, δίνοντας ακόμα μία «ψήφο» εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές της.

Tι οδήγησε τον οίκο στην αναβάθμιση:

1. Ενισχύσεις από Ευρώπη μετά την κρίση του κορονοϊού, υπό τη μορφή υποστηρικτικών μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Τα μέτρα, μαζί με πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη της ΕΕ, μετά την έγκριση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα ύψους 30,5 δισ. ευρώ και των συνεχιζόμενων πολιτικών για μέτρα χρέους της ΕΕ, ενισχύουν ουσιαστικά την πρόσβαση στην αγορά, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και δημιουργώντας περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο για την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις.

2. Το πολύ ισχυρό προφίλ του δημόσιου χρέους που προκύπτει από τα υποστηρικτικά μέτρα των πιστωτών της ευρωζώνης, τους χαμηλούς παγκόσμιους όρους επιτοκίων και την προληπτική διαχείριση του δημόσιου χρέους.

3. Διαρθρωτικής πολιτικές μεταρρύθμισης που περιόρισαν τους υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και βελτίωσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παράλληλα με την κινητοποίηση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, αμβλύνοντας τα προβλήματα που σχετίζονται με αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα και τις χαμηλές επενδύσεις και ενισχύοντας τις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθεί αναλυτικά όλη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών σχετικά με την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Scope Ratings:

«O οίκος αξιολόγησης “Scope Ratings” προχώρησε, σήμερα, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “ΒΒ+”, από “ΒΒ” προηγουμένως, θέτοντας τη χώρα μας ένα “σκαλοπάτι” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Είναι η τρίτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει προκαλέσει παγκοσμίως, το αξιόχρεο της χώρας μας, δίνοντας ακόμα μία “ψήφο” εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές της.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων και βελτίωσης οικονομικών δεικτών το τελευταίο διάστημα.

Αυτό συνιστά απόρροια, αλλά και επιστέγασμα της σκληρής, μεθοδικής και αποτελεσματικής δουλειάς που καταβάλλει τα τελευταία δύο, και πλέον, έτη το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών που διέπονται από οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Πολιτικές που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το Β΄ τρίμηνο του 2021, στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 46 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, στην αύξηση της απασχόλησης κατά 2,8% το Β’ τρίμηνο του έτους, στη διαρκή βελτίωση δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η μεταποίηση και η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς και στην επιτυχημένη πρόσφατη ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Η διορατική εκδοτική πολιτική και η συνετή διαχείριση του “Ταμείου” της χώρας τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα στην πολυκύμαντη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 40 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει, και θα συνεχίσει, να εργάζεται, με αμείωτη ένταση, σχέδιο, υπευθυνότητα, όραμα και αποφασιστικότητα, με στόχο η χώρα μας να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, και από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό και να πορευτεί δυναμικά στη μετα-κορονοϊό εποχή, πάνω στις στέρεες βάσεις μιας ισχυρής, παραγωγικής, ανθεκτικής, πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, τις οποίες μεθοδικά χτίζουμε».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News