BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Πώς η Ελλάδα «ξεπέρασε» τον κορωνοϊό γρηγορότερα από την Ευρωζώνη

JP Morgan: Πώς η Ελλάδα «ξεπέρασε» τον κορωνοϊό γρηγορότερα από την Ευρωζώνη

Την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στα προ-κορωνοϊού επίπεδα πιστοποιεί η JP Morgan, έπειτα από τα στοιχεία-έκπληξη που έδειξαν ανάπτυξη 16,2% το δεύτερο τρίμηνο. «Το δεύτερο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ ανέβηκε 1% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα», διαπιστώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.

Μάλιστα, η Ελλάδα «έπιασε» το συγκεκριμένο ορόσημο νωρίτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 9,2% το δεύτερο τρίμηνο, παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου βρισκόταν το δ΄ τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν να «χτυπήσει» ο κορωνοϊός.

Η JP Morgan προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας έως τα τέλη του 2021.

JP Morgan: Πώς η Ελλάδα «ξεπέρασε» τον κορωνοϊό γρηγορότερα από την Ευρωζώνη-1

Πάντως, οι αναλυτές της JP Morgan τονίζουν ότι τα ελληνικά στοιχεία του ΑΕΠ είναι πολύ ευμετάβλητα και αρκετά δύσκολο να «διαβαστούν». Επίσης, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε μία ασυνήθιστα μεγάλη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ θα «διορθωθεί».

Παρόλα αυτά, ο οίκος αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, ακόμα και μετά το μεγάλο άλμα του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο.

Μάλιστα, σημειώνει πως εάν εξαιρεθούν τα στοιχεία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας (τα οποία ο οίκος χαρακτηρίζει ως εξίσου ευμετάβλητα με τα ελληνικά), τότε οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης παραμένουν κατά 3,3% χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News