Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 10:43
BUSINESS & FINANCE

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική αγορά κατοικίας – Τι θα κρίνει το μέλλον της

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική αγορά κατοικίας – Τι θα κρίνει το μέλλον της

Η ελληνική αγορά κατοικίας αποδεικνύεται άκρως ανθεκτική απέναντι στην πανδημία, με τις τιμές μάλιστα να ακολουθούν φέτος την ανιούσα κυρίως στην Αθήνα και τις τουριστικές περιοχές. Ωστόσο η μεγάλη εξάρτησή της από τα ξένα κεφάλαια θα μπορόυσε να αποδειχθεί σοβαρό «αγκάθι» προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης DBRS και επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμο η ανάπτυξή της θα εξαρτηθει άπό τη δυνατότητα της Ελλάδας να προωθήσει πολιτικές, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Πόσο και πού αυξήθηκαν οι τιμές 

Ύστερα από αθροιστική αύξηση 9,2% την περίοδο 2018-09 οι τιμές κατοικιών ενισχύθηκαν περαιτέρω κατά 4,6% το 2020. Παρά το νέο lockdown η άνοδος συνεχίστηκε και στις αρχές του 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Καθώς η ελληνική αγορά real estate εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες επενδύσεις οι αγοραπωλησίες και οι  ανατιμήσεις ήταν αισθητά μεγαλύτερες σε μεγαλουπόλεις και σε δημοφιλείς για τους τουρίστες προορισμούς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Στις περιοχές εκείνες που δεν έχουν πετύχει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ταξιδιωτών και επενδυτών οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. 

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική αγορά κατοικίας – Τι θα κρίνει το μέλλον της-1

Αναλυτικότερα,σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι τιμές αυξήθηκαν 7,6% και 4,8% αντίστοιχα, ενώ στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς σημείωσαν άνοδο 5,4% και 3,7% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στις ανατιμήσεις των προηγούμενων ετών διαδραμάτισε η ραγδαία αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό. Οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στο real estate απογειώθηκαν 172% το 2018 και το 2019. 

Οι προοπτικές 

«Μακρπρόθεσμα η εξέλιξη της αγοράς κατοικιών συνολικά θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει πολιτικές που θα στηρίξουν την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων» τονίζουν οι αναλυτές του DBRS, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι να διατηρηθεί παράλληλα ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μεγάλη ευκαιρία στο πλαίσιο αυτό αποτελούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σημειώνουν πως τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχει προωθήσει εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση έχουν λειτουργήσει θετικά. Ωστόσο όταν έρθει η άρση τους και ειδικά η άρση του μορατόριουμ στα δάνεια, θα υπάρξου νπιέσεις. 

Η στήριξη στην αγορά είναι πάντως ξεκάθαρη στην πρόσφατη νομοθεσία, όπως αναφέρουν. Μεταξύ άλλων επικαλόυνται το τριετές πάγωμα του ΦΠΑ στην οικοδομή και την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μείωση της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά ενθαρρύνουν τις αγοραπωλησίες.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News