Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 13:51
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Με ρυθμούς χελώνας η υποβολή τους – Η δύσκολη εξίσωση της παράτασης

Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση του 3%

Φορολογικές δηλώσεις: Με ρυθμούς χελώνας η υποβολή τους – Η δύσκολη εξίσωση της παράτασης

Την 1η Ιουλίου είχαν υποβληθεί 1,324 εκατομμύρια έντυπα Ε1 έναντι 3,467 εκατομμυρίων το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Δηλαδή είχαν υποβληθεί 2,143 εκατομμύρια λιγότερες φορολογικές δηλώσεις σε σχέση με πέρυσι. Και υπολείπονται περίπου πέντε εκατομμύρια καθώς πέρυσι, κατατέθηκαν τελικώς 6,3 εκατομμύρια δηλώσεις. Οι επαγγελματίες που έχουν κάνει δήλωση, είναι μόλις 153.000 καθώς τόσα είναι τα έντυπα Ε3 που έχουν κατατεθεί. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν υποβληθεί 528.000. Και φυσικά απέχουμε πολύ από τον στόχο που είναι η υποβολή περίπου 1,5 εκατομμυρίων Ε3.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν αυτό για το οποίο η λογιστική κοινότητα «φωνάζει» εδώ και πολλές εβδομάδες. Φέτος, δεν θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και ο ρυθμός δεν επιταχύνεται: μέχρι και χθες η μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή ήταν της τάξεως των 60-70.000 δηλώσεων ημερησίως. Με τέτοιο ρυθμό, η συζήτηση για τις προθεσμίες που έχουν ανακοινωθεί, θα πρέπει να ανοίξει και πάλι. Και είναι ένα ερώτημα αν το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει να ανακοινώσει τις αλλαγές άμεσα –ώστε και η λογιστική κοινότητα να μπορέσει να κάνει διακοπές μέσα στον Αύγουστο χωρίς το άγχος του αν θα ανακοινωθεί παράταση της τελευταίας στιγμής- ή αν η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή για να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση. Η απόφαση της παράτασης είναι σύνθετη καθώς οι επιπτώσεις είναι αρκετές:

  • Αν δοθεί περιθώριο υποβολής δηλώσεων και τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να αποφασιστεί αν μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα, θα πρέπει να πληρωθεί τριπλή δόση (σ.σ όποιος κάνει δήλωση τον Αύγουστο πληρώνει διπλή δόση)
  • Αν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Υποβολή δηλώσεων τον Σεπτέμβριο σημαίνει εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο καθώς είναι συνδεδεμένος ο ΕΝΦΙΑ με τον φόρο εισοδήματος.  

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να διερευνήσει από τώρα το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων με το «ευεργέτημα» της έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου. Με βάση τα ισχύοντα, έκπτωση 3% δικαιούνται μόνο όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, προς το παρόν, οι χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις είναι ελάχιστες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News