Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 19:00
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς «αγγίζουν» τη ρύθμιση των 240 δόσεων

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πώς «αγγίζουν» τη ρύθμιση των 240 δόσεων

Νέα δεδομένα θα δημιουργήσει στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών η τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών σε 10.800 περιοχές της χώρας. Η βασική αρχή της ρύθμισης των 240-420 δόσεων (240 δόσεις για το δημόσιο και έως 420 δόσεις για τις οφειλές στις τράπεζες) είναι η εξής: η ρύθμιση που θα προταθεί στον οφειλέτη σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φέρνει το δημόσιο και τις τράπεζες σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με αυτή που θα βρίσκονταν αν έβγαιναν στον πλειστηριασμό τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Στην πράξη, αυτό μεταφράζεται ως εξής: η ρύθμιση που θα προτείνεται στους οφειλέτες, θα πρέπει να «βγάζει» καταβολή ποσών που θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την αξία των ακινήτων που έχει στο όνομά του ο οφειλέτης. Αν λοιπόν με την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων προκύπτει αύξηση της αξίας τους, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης μέσω της ρύθμισης.

Με λίγα λόγια, αύξηση της αξίας των ακινήτων -και στη ρύθμιση η αξία υπολογίζεται αυτόματα με «οδηγό» την αντικειμενική αξία- θα σηματοδοτήσει και αύξηση των μηνιαίων καταβολών για τον οφειλέτη μέσω της ρύθμισης.

Αυτό που έχει σημασία για τον κάθε οφειλέτη, είναι η συνολική αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων και κατά κύριο λόγο των ακινήτων. Σε λίγες ημέρες, θα γνωστοποιηθεί η «μαθηματική φόρμουλα» βάσει της οποίας θα προκύπτει ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον κάθε οφειλέτη αλλά και το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Η μαθηματική φόρμουλα -η οποία σχεδιάζεται για περισσότερο από έναν χρόνο- είναι πολυσύνθετη και λαμβάνει πολλούς παράγοντες υπόψη. Η αξία των ακινήτων όμως είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες. Ακόμη και αν ο οφειλέτης εμφανίζει εισόδημα που καλύπτει οριακά τις δαπάνες διαβίωσής του, η φόρμουλα θα του ζητάει να πληρώνει μηνιαίες δόσεις που να φτάνουν -στο τέλος της ρύθμισης- να καλύπτουν την αξία των ακινήτων.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2022 και το πιθανότερο είναι ότι τότε θα γίνει η αναπροσαρμογή και στην πλατφόρμα της ρύθμισης του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το ότι μέχρι τότε θα έχουν γίνει οι πρώτες ρυθμίσεις, δεν σημαίνει και πολλά για τον οφειλέτη καθώς ούτως ή άλλως, προβλέπεται επικαιροποίηση της ρύθμισης ώστε να λαμβάνονται υπόψη κάθε φορά τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιόδου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News