Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 14:37
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Γιατί δυσκολεύουν οι business στα Βαλκάνια – Aνοίγει ο δρόμος για business στην Ελλάδα

Γιατί δυσκολεύουν οι business στα Βαλκάνια – Aνοίγει ο δρόμος για business στην Ελλάδα

Όσοι είχαν βρει στην Βουλγαρία, στην Κύπρο ή στην Βόρειο Μακεδονία το «φορολογικό τους ελντοράντο», ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Από τον Οκτώβριο που θα δημοσιευτούν οι λεπτομέρειες του παγκόσμιου deal που έκλεισε χθες για θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο επίπεδο του 15%, θα βγουν τα μολύβια και τα κομπιουτεράκια.

Διότι ενώ η Ελλάδα θα μειώνει και μάλιστα ταχύτατα τον δικό της φορολογικό συντελεστή (ρίχνοντάς τον στο 22% με προοπτική μάλιστα περαιτέρω μείωσης στο 20% από το 2023), οι βαλκανικές χώρες είναι πολύ πιθανό ότι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τους πολύ ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζουν σήμερα: Το 10% που εφαρμόζει η Βουλγαρία και η Βόρειος Μακεδονία ή το 12,5% που εφαρμόζει η Κύπρος. Εκ πρώτης όψεως θα εξακολουθήσει να υπάρχει διαφορά. Ωστόσο, η δραστηριοποίηση σε βαλκανική αγορά δεν είναι… δωρεάν. Υπάρχουν τα έξοδα εγκατάστασης, τα πάγια έξοδα λειτουργίας, τα έξοδα λογιστικής παρακολούθησης κλπ.

Να λοιπόν που ξαφνικά γυρίζει ο τροχός. Εκεί που η Ελλάδα ήταν το «φορολογικό μαύρο πρόβατο» εφαρμόζοντας εξωφρενικό για τα παγκόσμια δεδομένα φορολογικό συντελεστή (29% συν 15% για τα μερίσματα συν εισφορά αλληλεγγύης επί των μερισμάτων) ξαφνικά έρχεται να ρίξει τον συντελεστή της κάτω από τον παγκόσμιο και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και να πλησιάσει πάρα πολύ (λόγω και της χθεσινής παγκόσμιας συμφωνίας για τον ελάχιστο συντελεστή του 15% σε παγκόσμιο επίπεδο) τους ανταγωνιστές της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News