BUSINESS & FINANCE

Online και οι υπολογισμοί των φόρων μεταβίβασης ακινήτων

Από τις αρχές του νέου έτους

Online και οι υπολογισμοί των φόρων μεταβίβασης ακινήτων

Το επόμενο βήμα μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εντοπισμό των τιμών ζώνης στα ακίνητα και τον online υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, θα είναι o υπολογισμός σε πραγματικό χρόνο και των φόρων μεταβίβασης. Ήδη προετοιμάζεται να κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα που «εμποδίζει» αυτή τη στιγμή και την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου: η on line αποτύπωση και των συντελεστών εμπορικότητας για όλους τους δρόμους της χώρας καθώς με αυτό τον τρόπο θα γίνει εξαιρετικά εύκολος ο υπολογισμός και του φόρου που επιβάλλεται κατά την αγορά του ακινήτου αλλά και του φόρου γονικών παροχών και δωρεών.

Στις υπηρεσίες γεωγραφικού εντοπισμού, η κυβέρνηση «ποντάρει» πολλά. Ο εντοπισμός των αντικειμενικών αξιών είναι μόνο αρχή και πολύ σύντομα θα δούμε και άλλα παραδείγματα. Μέχρι και ψηφιακούς χάρτες μέσω των οποίων θα εντοπίζουμε χώρους COVID FREE ή και ακίνητα που πρόκειται να βγουν στον πλειστηριασμό σχεδιάζονται. Όσον αφορά στον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης ακινήτων, η εκκρεμότητα έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των συντελεστών εμπορικότητας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη καθώς αναμένεται να απασχολήσει την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία και έχει αναλάβει την επανεξέταση όλων των φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα και ειδικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Ο συντελεστής εμπορικότητας, είναι καθοριστικό στοιχείο για την αντικειμενική αξία του ακινήτου και κατά συνέπεια και για τους φόρους. Προς το παρόν,  στην πλατφόρμα valuemaps.gov.gr η αναγραφή του συντελεστή γίνεται χειροκίνητα κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει πρόσβαση στο ΦΕΚ με τις 4500 σελίδες όπου αναγράφονται οι αντικειμενικές αξίες και οι συντελεστές εμπορικότητας ανά δρόμο. Μόλις ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και αυτής της πληροφορίας θα ανοίξει ο δρόμος για τον on line υπολογισμό:

  • Του φόρου μεταβίβασης ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3%. Η εφαρμογή θα μπορεί να υπολογίσει και το αφορολόγητο σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.
  • Του φόρου γονικών παροχών και δωρεών ο οποίος υπολογίζεται με κλίμακα η οποία αλλάζει ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας.

Η καινούργια υπηρεσία προς τους πολίτες αναμένεται να είναι έτοιμη από τις αρχές του έτους και αφού προηγουμένως «κλειδώσουν» οι νέοι συντελεστές εμπορικότητας τους οποίους περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News