BUSINESS & FINANCE

Αγορά εργασίας: Ποιες αλλαγές ισχύουν σε άδειες και ημιαπασχόληση

Αγορά εργασίας: Ποιες αλλαγές ισχύουν σε άδειες και ημιαπασχόληση

Επιπλέον εργασία και στη μερική απασχόληση, αλλά με σπαστό ωράριο, προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας σε συνέχεια του εργασιακού νομοσχεδίου. Αυτό που ορίζεται στην εγκύκλιο είναι πως εάν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, αν είναι σε θέση να το κάνει, και η άρνησή του θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη.

Η πρόσθετη εργασία μπορεί να παρασχεθεί, εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος, και κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί ημερήσιας ανάπαυσης. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.

O μερικώς απασχολούμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, όταν η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσθετη αυτή εργασία δύναται να πραγματοποιηθεί κατ’ ανώτατο όριο μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζομένου.

Αυτό σημαίνει πως – για παράδειγμα – εάν ένας εργαζόμενος σε ένα καφέ δουλεύει καθημερινά για 4 ώρες μπορεί να του ζητηθεί να δουλέψει υπερωρίες έως και 4 ώρες σε διαφορετική χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα. Εάν ο παραπάνω εργαζόμενος δούλεψε 4 ώρες το πρωί μπορεί να του ζητηθεί να δουλέψει άλλες 4 ώρες το απόγευμα. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση του εργαζομένου. 

Άδεια άνευ αποδοχών 

Στο μεταξύ, προστίθεται η επιλογή της άδειας άνευ αποδοχών. Μετά από ατομική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει άδεια άνευ αποδοχών για ένα έτος με δυνατότητα παράτασής της μετά από νέα συμφωνία της επιχείρησης με τον εργαζόμενο. Κατά τη διάρκεια της άδειας, η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή και δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές από την επιχείρηση. Μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών αναβιώνουν όλα τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τόσο του εργαζόμενου όσο και του εργοδότη. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί τόσο για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης όσο και για μερικής απασχόλησης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News