BUSINESS & FINANCE

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα

Από τις 13 Σεπτεμβρίου έρχεται το οριστικό τέλος των πληρωμένων από το δημόσιο self test για τους εργαζόμενους. Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι απασχολούμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (rapid), με δική τους ευθύνη αλλά και δικά τους έξοδα. Η τιμή του rapid test με χθεσινή τροπολογία ορίστηκε στα 10 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Να σημειωθεί πάντως ότι προς το παρόν τα διαγνωστικά κέντρα δηλώνουν πως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για αλλαγή της τιμής από τη νέα εβδομάδα. Σήμερα χρεώνουν 20 ευρώ το rapid test και 50 -60 ευρώ το μοριακό. 

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.

«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν θα υποβάλλεται σε test ή δεν θα το δηλώνει στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση. Οι ανεμβολίαστοι δηλαδή εργαζόμενοι για όσο διάστημα δεν εργάζονται δεν θα πληρώνονται εφόσον δεν τηρούν την υποχρέωση των test.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι που δεν θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του test μπορούν να έρθουν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.

Το μοντέλο των εκπαιδευτικών, δηλαδή δύο εργαστηριακά test την εβδομάδα ισχύει και σε εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα ή από 80 ευρώ τον μήνα για να συνεχίσουν να εργάζονται. Ποσά μάλλον απαγορευτικά που θα βάλουν σε δεύτερη σκέψη πολλούς εργαζόμενους καθώς έχουν την επιλογή του εμβολίου.

Στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή του ενός εργαστηριακού ελέγχου υπάγονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300 -1.500 ευρώ ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test φέρνει καμπάνα 300 ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News