BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ισοπαλία» στο νήμα για τράπεζες – Coca Cola

Στις 893 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ισοπαλία» στο νήμα για τράπεζες – Coca Cola

Σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ανοδική τάση των τραπεζών απορρόφησε τις αυξημένες πιέσεις στη μετοχή της Coca – Cola, παρά το γεγονός μάλιστα ότι η συναλλαγματική δραστηριότητα αποδείχθηκε αισθητά αποδυναμωμένη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,04% και υποχώρησε ανεπαίσθητα στις 893,07 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (893,47 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (887,15 έως 895,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμείνει καθηλωμένος, ένεκα της καλοκαιρινής ραστώνης, μην υπερβαίνοντας τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδυτές, όπως μαρτυρά το σημερινό κλείσιμο, επέλεξαν το τοποθετηθούν επιλεκτικά, καταφέροντας πάντως να απορροφήσουν τις πρωινές πιέσεις και να υπερασπιστούν αποτελεσματικά το τεχνικό σημείο των 890 μονάδων, με τις 880 μονάδες να συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις.

Στηρίγματα από την ΕΤΕ

Για να γίνει αυτό, βέβαια, χρειάστηκε η ενδοσυνεδριακή αλλαγή κλίματος στις τράπεζες, οι οποίες απορρόφησαν τις πρωινές ρευστοποιήσεις και έκλεισαν στο +1,3% και τις 556 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 550 μονάδων και προσεγγίζοντας τις αντιστάσεις των 560 μονάδων.

Η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά 2,6% και έκλεισε άνω του ορίου των 2,5 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 28 Ιουνίου. Κατά 1% ενισχύθηκε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η μετοχή της Eurobank διαμορφώθηκε στο +1,2% και το 0,8 ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς, από την πλευρά της, κινήθηκε σταθεροποιητικά στο 1,45 ευρώ εν όψει της εισαγωγής στον δείκτη MSCI Small Cap, ως απόρροια του spin off της Phoenix Vega Mezz. Η μετοχή της Attica Bank, τέλος, υποχώρησε οριακά κατά 0,1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,98% 1,136 ευρώ
  • Attica Bank -0,13% 0,1528 ευρώ
  • Eurobank 1,24% 0,8018 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,66% 2,51 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,45 ευρώ

Στο -2,7% η Coca Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολίσθησε κατά 2,7% και υπαναχώρησε στα 31,4 ευρώ, κάτι που επηρέασε αρνητικά την ευρύτερη εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η πτωτική τάση φέρεται να συνδέεται με την επικείμενη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Jumbo τερμάτισε στο -1,5% και τα 13,25 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Motor Oil διολίσθησαν άνω του 1%. Κατά περίπου 1% μειώθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, πέραν των τραπεζών, περιορισμένου εύρους στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1%. Κατά 0,9% ενισχύθηκε, επίσης, η μετοχή της Mytilineos.

Συνολικά, 68 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 14 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Η ευρύτερη εικόνα της αγοράς

Όπως είναι εύλογο, η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος συμβάλλει στη διατήρηση της στασιμότητας γύρω από το εύρος των 830 – 915 μονάδων, το οποίο έχει παγιωθεί τους τελευταίους μήνες, με τη Λεωφόρο Αθηνών να αδυνατεί να αξιοποιήσει το momentum των διεθνών αγορές, οι οποίες βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά.

Οι ανησυχίες για τα τουριστικά έσοδα, η πιθανότητα επαναφοράς ορισμένων περιοριστικών μέτρων το φθινόπωρο, αλλά και η οικονομική καταστροφή (υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποτελούν τις βραχυπρόθεσμες πηγές ανησυχίας της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές παραμένουν μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι, έχοντας να αντιπαραθέσουν την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη στο β’ μισό του 2021, καθώς και τις εισροές των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εν μέσω του καλοκαιριού είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή της χρηματιστηριακής τάσης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν τη διατήρηση της υπάρχουσας εικόνας έως τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News