BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πτώση με Coca Cola στο -3% και «άφαντο» τζίρο

Στις 887 μονάδες ο Γ.Δ. με απώλειες 0,65%

Χρηματιστήριο: Πτώση με Coca Cola στο -3% και «άφαντο» τζίρο

Ελεγχόμενες απώλειες εμφανίζει στην εκκίνηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν στηρίγματα για την υπεράσπιση των 890 μονάδων. Ωστόσο, η υποτονική συναλλαγματική δραστηριότητα και το -3% στη μετοχή της Coca – Cola δυσχεραίνουν την εικόνα της αγοράς, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές σ’ όλη τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,65% και υποχωρεί στις 887,62 μονάδες, χάνοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (893,47 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 3,4 μονάδες (887,15 έως 890,56 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμείνει καθηλωμένος, ένεκα της καλοκαιρινής ραστώνης, μην υπερβαίνοντας τα 2 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Όπως είναι εύλογο, η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος συμβάλλει στη διατήρηση της στασιμότητας γύρω από το εύρος των 830 – 915 μονάδων, το οποίο έχει παγιωθεί τους τελευταίους μήνες, με τη Λεωφόρο Αθηνών να αδυνατεί να αξιοποιήσει το momentum των διεθνών αγορές, οι οποίες βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά.

Οι ανησυχίες για τα τουριστικά έσοδα, η πιθανότητα επαναφοράς ορισμένων περιοριστικών μέτρων το φθινόπωρο, αλλά και η οικονομική καταστροφή (υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποτελούν τις βραχυπρόθεσμες πηγές ανησυχίας της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές παραμένουν μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι, έχοντας να αντιπαραθέσουν την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη στο β’ μισό του 2021, καθώς και τις εισροές των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εν μέσω του καλοκαιριού είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή της χρηματιστηριακής τάσης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν τη διατήρηση της υπάρχουσας εικόνας έως τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.

Στάσιμες οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κινείται σταθεροποιητικά με χαμηλό όγκο συναλλαγών, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης βρίσκεται στο +0,06% και τις 549 μονάδες.

Οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 0,6%, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Εθνική Τράπεζας κυμαίνεται στο +0,45% και τα 2,45 ευρώ. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank παραμένει αμετάβλητη λίγο κάτω από τις αντιστάσεις του 0,80 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 2,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,62% 1,118 ευρώ
  • Attica Bank 2,48% 0,1568 ευρώ
  • Eurobank 0% 0,792 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,20% 2,45 ευρώ
  • Πειραιώς -0,62% 1,444 ευρώ

Στο -3% η Coca Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 3,1% και υπαναχωρεί στα 31,3 ευρώ, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την ευρύτερη εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται στο 1,2% και τα 5,6 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν πτώση έως 1%. Στον αντίποδα, περιορισμένου εύρους στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1,30%, αλλά και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξάνεται κατά 1%. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 30 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,9 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News