BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «κόκκινο» με φόντο τις πυρκαγιές

Στις 893 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με πτώση 1,09%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο «κόκκινο» με φόντο τις πυρκαγιές

Κάτω από τις 900 μονάδες υπαναχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι τραπεζικές ρευστοποιήσεις σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό συναλλαγματικό τζίρο επανέφεραν την ελληνική αγορά στα στηρίγματα των 890 – 895 μονάδων

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,09% και τερμάτισε στις 893,47 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτη (903,33 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 11,5 μονάδες (από 891,25 έως 902,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 34 εκατ. ευρώ -δείγμα της επενδυτικής αδιαφορίας.

Η σημερινή εικόνα, για ακόμη μία φορά, επιβεβαίωσε την αδυναμία της Λεωφόρου Αθηνών να διασπάσει με πειστικό τρόπο της αντιστάσεις των 900 μονάδων, κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω καύσιμα και νέους ανοδικούς καταλύτες.

Σημαντικό ρόλο στο αρνητικό κλείσιμο διαδραμάτισε, όπως ήταν εύλογο, και η ανεξέλεγκτη κατάσταση των πύρινων μετώπων σ’ όλη τη χώρα, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ιδίως στην περιοχή της βόρειας Αττικής, όπου εδρεύουν αρκετές επιχειρήσεις. 

Την ίδια ώρα, τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, παρότι καταδεικνύουν τις αντοχές των εισηγμένων έναντι της πανδημικής κρίσης, δεν καθίστανται προς ώρας ικανά να τροφοδήσουν μια νέα ανοδική κίνηση άνω των 900 – 915 μονάδων. 

Ευρείες πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων των πωλητών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο -1,8% και τις 549 μονάδες, χάνοντας και τα στηρίγματα των 550 μονάδων.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά 3,65% και το 1,45 ευρώ, χάνοντας το σύνολο σχεδόν των χθεσινών κερδών. Κατά σχεδόν 2% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, παρά τα θετικά ικανοποιητικά μεγέθη, κινήθηκε πτωτικά κατά 1,6% και τα 2,44 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank υποχώρησε κατά 1% και το 0,792 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,92% 1,125 ευρώ   
  • Attica Bank 0% 0,153 ευρώ
  • Eurobank -1% 0,792 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,61% 2,445 ευρώ
  • Πειραιώς -3,65% 1,45 ευρώ

Απώλειες 4% στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διόρθωσε στο -4,25% και το 1,375 ευρώ, μετά τις τελευταίες συναλλαγματικές μεταβολές και την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία απώλεσε 2,3% εξαιτίας των πιέσεων στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας. Κατά τουλάχιστον 2% υποχώρησε και η ενεργειακή μετοχή της Mytilineos, ενώ οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΛΠΕ τερμάτισαν στο -1,9%

Τα μοναδικά blue chips, τα οποία κινήθηκαν ανοδικά, ήταν οι μετοχές των Motor Oil – ΟΛΠ, οι οποίες ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,3%, ενώ ακόμη και η μετοχή της ΕΧΑΕ που ξεκίνησε δυναμική την ημέρα, τελικά τερμάτισε στο -0,6%. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Ικτίνος μειώθηκε κατά 1,65%, παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 22% στο α’ εξάμηνο του 2021. Κοντά στο 2% διαμορφώθηκε, επίσης, η πτώση  για τη μετοχή της ΕΥΑΘ, ενώ η μετοχή της Παπουτσάνη διολίσθησε κατά 3%.

Συνολικά, 31 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 65 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 27 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Η εικόνα στην εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, η εμβομάδα μάς αποχαιρετά με θετικό πρόσημο, καθώς μέσα στο τελευταίο πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε σωρευτικά κέρδη της τάξης του 1,7%, με τη Λεωφόρο Αθηνών να κλείνει ανοδικά σε 12 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις τράπεζες, οι οποίες σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατέγραψαν αύξηση κατά 3,3%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε συνολική άνοδο κατά 1,7%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News