ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς θα προσελκύσει νέες εταιρείες και κεφάλαια

Στη σκιά της πανδημίας (και) η ελληνική κεφαλαιαγορά - Γιατί αισιοδοξεί ο Σωκράτης Λαζαρίδης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς θα προσελκύσει νέες εταιρείες και κεφάλαια

Πτώση 11,75% κατέγραψε ο δείκτης ASE στην ελληνική χρηματαγορά ως απόρροια του οικονομικού σοκ της πανδημίας. Δεν επηρεάστηκαν όμως όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο· ευνοήθηκαν εξάλλου δραστηριότητες στους τομείς IT και κοινής ωφελείας. Πώς και γιατί θα κάνει το comeback το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, και μιλώντας σε ειδική έκδοση τoυ Greece – Investor Guide για τις σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, περιγράφει την επόμενη μέρα στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

«Μετά τη μακρά οικονοιμική κρίση και την πρόσβατη επιβράδυνση λόγω της πανδημίας, ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιρειών έχει σταθεροποιηθεί. Υποθέτοντας ότι η πανδημία σύντομα θα τελειώσει, εκτιμάμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει, η κερδοφορία θα βελτιωθεί και αυτό θα αντικατοπτριστεί στις τιμές των μετοχών. Τα κίνητρα που προτείνονται από την Επιτροπή Πισσαρίδη για την ώθηση των κεφαλαιαγορών στον βαθμό που θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση θα δράσουν ως επιπλέον καταλύτες για την ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών», σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα νέα εργαλεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες έγκειται στον δείκτη ESG, ο οποίος έκανε πρεμιέρα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω της ευρύτερης στροφής προς το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση: «Η προώθηση του δεικτη ESG αποτελεί μια κεντρική πρωτοβουλία, με το Χρηματιστήριο να υποστηρίζει την εισαγωγή επιχειρήσεων που ενσωματώνουν μια σειρά πληροφοριών ESG».

Την ίδια ώρα, βασικό στόχο αποτελεί και η εισαγωγή καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Λεωφόρος Αθηνών «τρέχει» το ROOTS, ένα πρόγραμμα υποστήριξης της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (ΙΡΟ), στο οποίο ήδη συμμετέχουν εννέα εταιρείες. 

Η εστίαση, παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Λαζαρίζης, στρέφεται και στην προσπάθεια οι εισηγμένες να έρθουν πιο κοντά σε νέους θεσμικούς επενδυτές, προσελκύοντας νέα επενδυτικά κεφάλαια. Παραδοσιακά, το Χρηματιστήριο Αθηνών οργανώνει ετησίως δύο road shows, σε Λονδινο και Νέα Υόρκη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει ακόμη δύο, τα οποία αφορούν τις μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρείες.

Το 2020, εισήχθη και ο θεσμός ενός κλαδικού road show, με το συνέδριο για το Real Estate να ανοίγει τον χορό και το συνέδριο για την Ενέργεια να ακολουθεί λίγο αργότερα: «Δεδομένου ότι τα road show λαμβάνουν χώρα σε ψηφιακή μορφή εξαιτίας της Covid-19, επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες της αγοράς».

Ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ αναγνωρίζει το βαρύ τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει η ελληνική αγορά λόγω των διαδοχικών κρίσεων, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε σε μια σειρά επιμέρους παραμέτρων. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει, η κρίση δεν επηρέασε όλες τις εισηγμένες με τον ίδιο τρόπο, καθώς ορισμένες εξ αυτών έδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές, ενώ υπάρχει και κάποιες άλλες, οι οποίες κατέφεραν να αξιοποιήσουν την κατάσταση και να αναδειχθούν ισχυρότερες. Από την άλλη πλευρά, καταλήγει ο κ. Λαζαρίδης, η πανδημία είχε θετικό αντίκτυπο στην πλειοψηφία των εισηγμένων, οι οποίες κατάφεραν να επιταχύνουν την ψηφιοποίηση, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News