BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες στο +2% η επιστροφή σε θετικό έδαφος

Στις 894 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες στο +2% η επιστροφή σε θετικό έδαφος

Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ανοδική τάση των τραπεζών απορροφά τις όποιες πιέσεις από τη μετοχή της Coca – Cola. Ωστόσο, η εικόνα της συναλλαγματικής δραστηριότητας παραμένει υποτονική, μη βοηθώντας στην αισθητή αλλαγή του κλίματος.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (15.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,15% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 894,81 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (893,47 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (887,15 έως 895,14 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να παραμείνει καθηλωμένος, ένεκα της καλοκαιρινής ραστώνης, μην υπερβαίνοντας τα 15 εκατ. ευρώ έως τις 3.00 το μεσημέρι.

Η ελληνική αγορά, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, φαίνεται ότι έχει βρει τα αναγκαία στηρίγματα, προκειμένου να υπερασπιστεί το τεχνικό σημείο των 890 μονάδων και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, κάτι το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αγοραστική δραστηριότητα των τραπεζών.

Στηρίγματα από τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα, εμφανίζει αξιοσημείωτη άνοδο, καθώς περίπου 2,5 ώρες πριν το τέλος της συνεδρίασης βρίσκεται στο +1,7% και τις 559 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 550 μονάδων και επιχειρώντας να διασπάσει τις αντιστάσεις των 560 μονάδων.

Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, οι οποίες κινούνται στο +2%. Η μετοχή της πρώτης (ΕΤΕ), μάλιστα, δίνει «μάχη» για την ανάκτηση του τεχνικού σημείου των 2,5 ευρώ. Λίγο άνω του 1% διαμορφώνονται τα κέρδη και για τις μετοχές των Alpha Bank – Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,33% 1,14 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,153 ευρώ
  • Eurobank 1,16% 0,8012 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,05% 2,495 ευρώ
  • Πειραιώς 2,07% 1,48 ευρώ

Στο -2,7% η Coca Cola

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διολισθαίνει κατά 2,7% και υπαναχωρεί στα 31,4 ευρώ, κάτι που επηρεάζει την ευρύτερη εικόνα του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η πτωτική τάση φέρεται να συνδέεται με την επικείμενη δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών του α’ εξαμήνου.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Jumbo βρίσκεται στο -1,2% και τα 13,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν πτώση έως 1%. Στον αντίποδα, περιορισμένου εύρους στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχουν οι μετοχές των Τιτάνα, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos, οι οποίες βρίσκονται στο +1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (15.00), 59 μετοχές κινούνται ανοδικά, 42 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Η ευρύτερη εικόνα της αγοράς

Όπως είναι εύλογο, η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος συμβάλλει στη διατήρηση της στασιμότητας γύρω από το εύρος των 830 – 915 μονάδων, το οποίο έχει παγιωθεί τους τελευταίους μήνες, με τη Λεωφόρο Αθηνών να αδυνατεί να αξιοποιήσει το momentum των διεθνών αγορές, οι οποίες βρίσκονται σταθερά σε ιστορικά υψηλά.

Οι ανησυχίες για τα τουριστικά έσοδα, η πιθανότητα επαναφοράς ορισμένων περιοριστικών μέτρων το φθινόπωρο, αλλά και η οικονομική καταστροφή (υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ) από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποτελούν τις βραχυπρόθεσμες πηγές ανησυχίας της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές παραμένουν μακροπρόθεσμα αισιόδοξοι, έχοντας να αντιπαραθέσουν την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη στο β’ μισό του 2021, καθώς και τις εισροές των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εν μέσω του καλοκαιριού είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή της χρηματιστηριακής τάσης, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν τη διατήρηση της υπάρχουσας εικόνας έως τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News