BUSINESS & FINANCE

BNP Paribas: Έκπληξη η γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας από το σοκ

BNP Paribas: Έκπληξη η γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας από το σοκ

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν από το σοκ του κορωνοϊού, διαπιστώνει η BNP Paribas, έπειτα από τα στοιχεία του ΑΕΠ και της ανεργίας. 

Όπως σημειώνει ο γαλλικός οίκος, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ήδη 0,6% υψηλότερα από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

BNP Paribas: Έκπληξη η γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας από το σοκ-1

Μάλιστα, από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα έχει εμφανίσει την τέταρτη ισχυρότερη ανάκαμψη ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνεται. 

Παρότι η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε εύθραυστη το β΄ τρίμηνο (+0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι επενδύσεις ήταν και πάλι ισχυρές (+4,3% σε τριμηνιαία βάση). 

Η BNP Paribas επισημαίνει ακόμα ότι η ανεργία έχει πέσει στα χαμηλά 10ετίας. 

«Παρότι τα νούμερα αυτά είναι ενθαρρυντικά, εντούτοις εντάσσονται σε ένα υγειονομικό περιβάλλον που είναι ακόμα αβέβαιο, με το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα να είναι πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. 

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας στο 15% παραμένει πολύ υψηλό, το μέγεθος της οικονομίας είναι ακόμα σχεδόν 25% μικρότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση του 2008 και το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι εύθραυστο. 

«Παρόλα αυτά, αυτή η κυκλική ανάκαμψη είναι καλά νέα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε μία νέα σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην θεμελίωση της ανάκαμψης», σημειώνει η BNP Paribas, κάνοντας ειδική αναφορά στη μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις  (από το 24% στο 22%) και στις νέες επιδοτήσεις για τις προσλήψεις νέων. 

Η BNP Paribas σημειώνει τη σημαντική αναβάθμιση του επίσημου στόχου για την ανάπτυξη του 2021 από το 3,6% στο 5,9%, χωρίς ωστόσο να δίνει την αντίστοιχη δική της πρόβλεψη. 

Σημειώνεται ότι και η JP Morgan πιστοποίησε με τελευταία ανάλυσή της την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, και μάλιστα νωρίτερα από την Ευρωζώνη. «Το δεύτερο τρίμηνο, το ελληνικό ΑΕΠ ανέβηκε 1% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα», διαπιστώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου. Μάλιστα, η Ελλάδα «έπιασε» το συγκεκριμένο ορόσημο νωρίτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 9,2% το δεύτερο τρίμηνο, παραμένει κατά 2,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου βρισκόταν το δ΄ τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν να «χτυπήσει» ο κορωνοϊός.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News