Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 13:23
BUSINESS & FINANCE

Berenberg: Πώς η Ελλάδα της κρίσης έγινε παράδειγμα προς μίμηση

Η ελληνική οικονομία μπήκε σε ενάρετο κύκλο - Τα μαθήματα που πρέπει να πάρουν άλλες χώρες

Berenberg: Πώς η Ελλάδα της κρίσης έγινε παράδειγμα προς μίμηση

Ήταν πριν από δέκα χρόνια όταν όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη «μικρή» Ελλάδα, καθώς μία αποτυχημένη προσπάθεια για την αναδιάρθρωση του χρέους της πυροδότησε τεράστια αναταραχή στις αγορές και σενάρια διάσπασης το ευρώ, θυμίζει η Berenberg Bank. «Σήμερα, η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», διαπιστώνουν οι αναλυτές της  παλαιότερης γερμανικής τράπεζας, με ιστορία από το 1590. 

«Για μία φορά, έγινε ηγέτιδα δύναμη αντί για ουραγός», είναι το σχόλιό τους για την Ελλάδα, μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που επέστρεψαν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Όπως εξηγεί η Berenberg, πρόκειται για ένα επίτευγμα που φέρνει την Ελλάδα πλάι στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την αμερικανική, αλλά και περίπου μισό χρόνο μπροστά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Berenberg: Πώς η Ελλάδα της κρίσης έγινε παράδειγμα προς μίμηση-1

Ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει χαμηλή, μία μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό, στην κατανάλωση του Δημοσίου, οδηγεί την οικονομία στην ανάκαμψη, επισημαίνεται. Παρά τα κάποια προβλήματα με τη μετάλλαξη Δέλτα, τα στοιχεία για τις κρατήσεις των ξενοδοχείων και τις αφίξεις στα αεροδρόμια δείχνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να πηγαίνει καλά στο τρίτο τρίμηνο. Μάλιστα, έπειτα από αυτά, η Berenberg εκτιμά ότι ο τουρισμός θα ξεπεράσει τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, που μιλούσαν για ανάκαμψη στο 50% των επιπέδων του 2019.

Η ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί για να ανακοινώσει περαιτέρω μειώσεις φόρων ίσες με το 1,9% του ΑΕΠ για το 2021 και το 2022, τονίζει ο οίκος. «Έπειτα από τις προηγούμενες αποφάσεις για την ελάφρυνση του βάρους στις εταιρείες και στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί πολύ, η Ελλάδα ίσως να έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο», εκτιμά η Berenberg.

«Όπως ακριβώς οι υπερβολικές αυξήσεις φόρων είχαν στραγγαλίσει κομμάτια της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι μειώσεις φόρων ίσως να ενισχύσουν την προσφορά και τη ζήτηση ταυτόχρονα», εξηγεί.

Βέβαια, η Berenberg τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί μία «ειδική περίπτωση», καθώς ακόμα και με ισχυρή ανάπτυξη 6% ή και ελαφρώς υψηλότερη φέτος, το πραγματικό ΑΕΠ του 2021 θα είναι ακόμα κατά 29% χαμηλότερο από τα προ-κρίσης υψηλά του 2007 και μετά βίας υψηλότερο από τα επίπεδα όπου βρισκόταν το 1998, πριν από τη δημιουργία του ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η Ευρωζώνη συνολικά αύξησε το μέγεθος της οικονομίας της σχεδόν κατά 33%.

«Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι τόσο μικρότερη από ό,τι ήταν στο φουσκωμένο από το χρέος υψηλό του 2007, δείχνει τόσο την έκταση της ελληνικής κρίσης πριν από 10 χρόνια, όσο και τις δυνατότητες για ανάπτυξη, εάν η χώρα εφαρμόσει τις σωστές πολιτικές», τονίζουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι και άλλες χώρες μπορούν να πάρουν μαθήματα από την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει τώρα την πολυτέλεια να «χαλαρώσει τα λουριά», δημοσιονομικά, γιατί οι φιλικές στην ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις έχουν ενισχύσει τις δυνατότητες της προσφοράς και οι πιστωτές του επίσημου τομέα κρατούν το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους πολύ χαμηλό.

Τα μαθήματα, λοιπόν, που μπορούν να πάρουν οι άλλες χώρες από την Ελλάδα είναι τα εξής, σύμφωνα με την Berenberg:

* Όταν η άμεση ανάγκη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στα lockdowns έχει υποχωρήσει, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας μέσω των δημόσιων επενδύσεων και των ανταγωνιστικών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, όπως κάνει η Ελλάδα τώρα.

* Οι φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις, που ενισχύουν την προσφορά, έχουν τελικά περισσότερη σημασία από τις πολιτικές που εστιάζουν μόνο στη ζήτηση.

Άλλωστε, όπως τονίζει η Berenberg, το μάθημα που πήραν οι αρχές από την εμπειρία της ελληνικής κρίσης -ότι η αναταραχή στις αγορές πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποφασιστικά υπό έλεγχο, γιατί αλλιώς ξεφεύγει από τον έλεγχο- συνέβαλε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News