BUSINESS & FINANCE

BofA: Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία – Θετική για τις τράπεζες

«Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση»

BofA: Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία – Θετική για τις τράπεζες

Θετική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες δηλώνει η Bank of America, έπειτα από συνέδριο που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή CEOs από 38 τράπεζες της περιοχής EEMEA.

«Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είναι το βασικό συμπέρασμα που έβγαλαν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου από τα όσα άκουσαν από τους Έλληνες τραπεζίτες.

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εστιάζει στη μείωση του ρίσκου, κάτι που σύμφωνα με την BofA δεν αρκεί για να «απελευθερωθεί» αξία, καθώς απαιτείται επίσης αύξηση των δανείων και των υπό διαχείριση assets. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, το de-risking είναι μία αναγκαία προϋπόθεση για να αυξηθεί η αξία του κλάδου.

«Μέχρι στιγμής, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλες τις ελληνικές τράπεζες και νιώθουμε θετικοί για έναν κλάδο που εξακολουθεί να  εμφανίζει discount στο ταμπλό», σημειώνουν οι αναλυτές της BofA.

Αναφερόμενοι στην ελληνική οικονομία, επισημαίνουν ότι η τουριστική σεζόν ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς τον Μάιο-Ιούνιο, όμως άνοιξε σημαντικά το βήμα της το τελευταίο τρίμηνο. Μάλιστα, η BofA εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει τώρα σε σημείο καμπής, προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους ωφελημένους από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και τονίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις της Bank of America για την ελληνική οικονομία μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 5,6% φέτος. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η Bank of America δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank (με τιμή-στόχο στα 1,45 ευρώ), τη Eurobank (1,15 ευρώ) και την Εθνική  Τράπεζα (3,3 ευρώ) αλλά σύσταση underperform για την Τράπεζα Πειραιώς (με τον στόχο στα 1,40 ευρώ).

Τι είπαν οι τράπεζες στο συνέδριο

Alpha Bank: Έπειτα από την ολοκλήρωση του Galaxy, η τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει 8,1 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο να φτάσει τον δείκτη NPE στο 13% για το 2021 και στο 7% για το 2022.

Eurobank: Συνυπολογίζοντας το deal Mexico, που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους, ο δείκτης NPE πέφτει στο 7,3%. Η διοίκηση της τράπεζας περιμένει την αύξηση των δανείων περίπου στα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση διατηρεί στόχο για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 FL στο 15,2% για το 2022. Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αναμένονται κυρίως το 2022.

Τράπεζα Πειραιώς: Το σχέδιο της τράπεζας για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα φέρει τον δείκτη NPE στο 9% έως τις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News