Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 13:37
BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022

Να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στο μέσον της καμπύλης συστήνει στους πελάτες της η DZ Bank, καθώς εκτιμά ότι ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει ένα διάδοχο πρόγραμμα που θα αποτρέψει τη διεύρυνση των spreads.

Όμως, εκτίμηση του γερμανικού επενδυτικού οίκου είναι ότι το επόμενο πρόγραμμα αγοράς τίτλων δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την προσωρινή εκτίναξη του κόστους δανεισμού, στην περίπτωση που τα spreads αυξηθούν απότομα λόγω πολιτικής κρίσης σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης. Εκτιμώντας ότι η αλλαγή της χρονιάς θα φέρει προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο σε δύο μέτωπα –στην Ιταλία και στη Γαλλία- η DZ Bank συμβουλεύει τους πελάτες της να αφήσουν τα ομόλογα της περιφέρειας για χάρη της ασφάλειας του πυρήνα από τις αρχές του 2022.

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022-1

Εκτίμηση της DZ Bank είναι ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα spreads το τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι αγορές του PEPP συνεχίζονται και τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν υψηλότερο carry. Έτσι, το spread του 10ετούς αναμένεται να παραμείνει γύρω στις 100 μονάδες βάσης.

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας για τα ελληνικά ομόλογα τον επόμενο χρόνο, με τον οίκο να θεωρεί ότι ο κίνδυνος για διεύρυνση των spreads αυξάνεται.

«Με δεδομένη την αξιολόγηση junk, τον υψηλότερο δείκτη χρέους ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης και το πιο ευμετάβλητο μοτίβο του spread, εξακολουθούμε να αξιολογούμε την Ελλάδα ως χώρα αυξημένου κινδύνου», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Παρόλα αυτά, η DZ Bank αναγνωρίζει ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Η Αθήνα έχει θέσει φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους,  με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει πρόσφατα ότι σκοπεύει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. Επιπλέον, προσθέτουν, η Ελλάδα σχεδιάζει όχι μόνο να αποπληρώσει τα υπόλοιπα από τα δάνεια του ΔΝΤ, αλλά και να αποπληρώσει τα διμερή δάνεια που έλαβε το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης. Κατόπιν τούτων, η DZ Bank αναφέρεται στον στόχο της Αθήνας για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία μέσα στο 2023.

«Παρότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει  να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο μονοπάτι δημοσιονομικής πολιτικής, η χώρα πιθανότατα θα εμφανίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,5% φέτος (έναντι 9,7% το 2020)», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Όπως εξηγούν, το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος οφείλεται στο μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα. Εν τω μεταξύ, τα έξοδα για τόκους συνεχίζουν να μειώνονται.

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022-2

Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank επισημαίνει ότι το χρέος άγγιξε νέο ιστορικό ρεκόρ για χώρα της Ευρωζώνης το 2020, στο 205,6% του ΑΕΠ. Όμως, προβλέπει ότι θα αρχίσει να μειώνεται από φέτος και θα πέσει στο 195% του ΑΕΠ το 2022.

Η ανάπτυξη

DZ Bank: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα τώρα – Αλλαγή στρατηγικής το 2022-3

Η DZ Bank επισημαίνει ότι η τουριστική σεζόν ήταν επιτυχημένη παρά την πανδημία και τις πυρκαγιές. Η ανάκαμψη του τουρισμού και τα δημοσιονομικά μέτρα κατά των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναμένεται να στηρίξουν την ανάκαμψη, με τον οίκο να περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% φέτος, δηλαδή παρόμοιους με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για το 2022 αναμένεται ανάπτυξη 3,4%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 0,6% φέτος και στο 0,9% το 2022.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News