Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 12:07
BUSINESS & FINANCE

Fitch Solutions: Στο 6,3% αναβαθμίζει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων 40 ετών

Fitch Solutions: Στο 6,3% αναβαθμίζει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία

Υψηλότερα θέτει τον στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Fitch Solutions, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,3% φέτος (έναντι 6% που περίμενε προηγουμένως). Όπως τονίζουν οι αναλυτές του οίκου, πρόκειται για τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων 40 ετών. Μάλιστα, η δυναμική της οικονομίας αναμένεται να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό και το 2022, με ανάπτυξη 4,3%.

Fitch Solutions: Στο 6,3% αναβαθμίζει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία-1

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch Solutions, οι ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο στηρίχθηκαν στην ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές.

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι και οι δύο αυτοί τομείς θα παραμείνουν ισχυροί για το υπόλοιπο του 2021, συνεισφέροντας με 3,5 και 5,8 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Fitch Solutions: Στο 6,3% αναβαθμίζει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία-2

Η πρόοδος την οποία κάνει η Ελλάδα στους εμβολιασμούς (το ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αυξήθηκε από 9,1% που ήταν στα τέλη του Απριλίου στο 56,8% στα μέσα του Σεπτεμβρίου), έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα. Εκτίμηση της Fitch Solutions είναι ότι οι πολιτικές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό θα παραμείνουν πιο χαλαρές από ό,τι ήταν το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το α΄ τρίμηνο του 2021, διευκολύνοντας την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης.

Επίσης, η οικονομία αναμένεται να βρει στήριγμα στον τουρισμό, με τους αναλυτές του οίκου να προβλέπουν ότι ο κλάδος θα εμφανίσει αξιοσημείωτη αύξηση έναντι του 2020 το τρίτο τρίμηνο του 2021. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, η ανάκαμψή του θα ενισχύσει περαιτέρω τα εισοδήματα των καταναλωτών και την αγοραστική δύναμη, εκτιμάται. Όμως, η αβεβαιότητα γύρω από τον κορωνοϊό και η καραντίνα την οποία επιβάλλουν ακόμα κάποιες χώρες στους πολίτες τους που επιστρέφουν από την Ελλάδα, αναμένεται να περιορίσουν τα κέρδη του τουριστικού κλάδου βραχυπρόθεσμα.

Η ανάκαμψη των ξένων οικονομιών αναμένεται να στηρίξει τις ελληνικές εξαγωγές τα επόμενα τρίμηνα, κάτι που αποτυπώνεται και στις προσδοκίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων.  

Ανάκαμψη περιμένει η Fitch Solutions και για τις επενδύσεις παγίων, οι οποίες αναμένεται να συνεισφέρουν 1 ποσοστιαία μονάδα στην ανάπτυξη του 2021.  Άλλωστε, οι εισροές των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα τρίμηνα.

«Βασική εκτίμησή μας είναι ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα το 2022», σημειώνουν οι αναλυτές, αν και επισημαίνουν ότι η πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 4,3% το 2022 αντιμετωπίζει τόσο θετικά όσο και αρνητικά ρίσκα. Η ιδιωτική κατανάλωση  αναμένεται να στηριχθεί περαιτέρω από τις μειώσεις φόρων, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να ενισχύει τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% το 2022, θα αποτελέσει επίσης κίνητρο για επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News