Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 16:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Συντηρητική η εκτίμηση για ανάπτυξη 5,9%

«Ίσως και το 2025 το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων»

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Συντηρητική η εκτίμηση για ανάπτυξη 5,9%

Το ενδεχόμενο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας να ξεπεράσει τον στόχο του 5,9% άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες του ΟΗΕ.

«Αναθεωρήσαμε πρόσφατα τον στόχο για τη φετινή ανάπτυξη στο 5,9% του ΑΕΠ. Είναι ίσως συντηρητική πρόβλεψη» σημείωσε, χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει προσελκύσει πολλές ξένες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Παράλληλα, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πρόοδο που έχει γίνει στην ψηφιοποίηση και στην πράσινη μετάβαση, τονίζοντας ότι το ευρύτερο κλίμα για την ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Κλιματική αλλαγή και ενέργεια

Ερωτηθείς για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μιλάμε για κλιματική κρίση και όχι αλλαγή, ενώ υπενθύμισε ότι πρόσφατα ενεργοποιήσαμε ένα φιλόδοξο πλάνο για την αντιμετώπισή της.

Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει και το τελευταίο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ τρία χρόνια νωρίτερα από τον προκαθορισμένο στόχο, δηλαδή το 2025 και όχι το 2028.

«Αλλάζουμε το ενεργειακό μίγμα της χώρας, με εστίαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το φυσικό αέριο» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση.

Όσον αφορά το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, παρέπεμψε στα πρόσφατα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει σημαντική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος τους επόμενους 3 έως 6 μήνες.

«Έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα» έσπευσε να συμπληρώσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Τουρισμός 

Ειδική αναφορά έκανε και στον τουρισμό, διαμηνύοντας ότι «είχαμε μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, καλύτερη από ό,τι περιμέναμε», επικαλούμενος και τα κέρδη από το «πράσινο πιστοποιητικό Covid», το οποίο διευκόλυνε τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η χώρα έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού με βιώσιμο τρόπο, καθώς η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο περιβάλλον.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News