BUSINESS & FINANCE

ΑΕΠ: Το ποτήρι μισογεμάτο; Οι δείκτες που φέρνουν αισιοδοξία

ΑΕΠ: Το ποτήρι μισογεμάτο; Οι δείκτες που φέρνουν αισιοδοξία

Η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει δημιουργήσει τα πρώτα σύννεφα πάνω από τον τουρισμό παγκοσμίως και εννοείται και στην Ελλάδα, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από αυτόν. Το ρίσκο του τουρισμού εντόπισε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ χθες στην τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist.

O Xρήστος Σταϊκούρας από την άλλη δήλωσε με βεβαιότητα πως οι αναδυόμενοι κίνδυνοι που μπορούν να υπάρξουν το επόμενο διάστημα μπορούν να απορροφηθούν καθώς το σενάριο του οικονομικού επιτελείου είναι το πιο συντηρητικό και βλέπει ανάπτυξη του 3,6% όταν διεθνείς και εγχώριοι οίκοι βλέπουν μεγαλύτερα επίπεδα ανάπτυξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξος στο βήμα του Economist καθώς πιστεύει σε ανάπτυξη της τάξεως του 4,3% (οι προβλέψεις της Κομισιόν).

Ποιοι είναι όμως οι αριθμοί που δημιουργούν αυτήν την αισιοδοξία, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ των αναλυτών και των διεθνών οίκων;

Καταθέσεις  

Οι καταθέσεις μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Από τα 145,1 δισ. ευρώ. που ήταν τον Μάρτιο του 2020 εκτοξευθήκαν στα 168,1 δισ. ευρώ το Μάιο του 2021. Μάλιστα το 57% αυτών των καταθέσεων ανήκουν στα νοικοκυριά. Εκτιμάται τόσο από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και από αναλυτές πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των καταθέσεων θα επιστρέψει στην κατανάλωση.

Σχέδιο Ανάκαμψης 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 είναι αυτή την στιγμή το υπερόπλο της ελληνικής οικονομίας. Εντός του 2021 αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις, που είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ. Σε βάθος 7ετίας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν 7% στο ΑΕΠ. Όπως ανέφερε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός από τον Economist το φιλόδοξο σχέδιο κινητοποιεί πάρα πολλούς πόρους, πολύ περισσότερους από αυτούς που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Tόνισε μάλιστα την σημαντικότητα του σχεδίου και εξήγησε πως ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι το επενδυτικό κενό, το οποίο παραμένει μεγάλο. «Αυτό καθιστά τις ιδιωτικές επενδύσεις εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική οικονομία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς αυτές, ιδίως σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη καινοτομία» πρόσθεσε. Βέβαια – όπως ανέφερε και ο Ντέκλαν Κοστέλο – υπάρχει ο κίνδυνος της μη υλοποίησης του προγράμματος και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξει η χώρα.

Επιτόκια δανεισμού

Η ελληνική οικονομία δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Μέσα στην πανδημία η χώρα δανείστηκε 21 δισ. ευρώ.

«Κόκκινα» δάνεια 

Ο μεγάλος κίνδυνος  των κόκκινων δανείων φαίνεται πως εξασθενεί καθώς μέχρι το 2022 το ποσοστό τους αναμένεται να είναι μονοψήφιο. Τους τελευταίους 12 μήνες τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ.

Ενώ υπάρχει άλλος ένα λόγος όπως ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός ο οποίος φέρνει αισιοδοξία που έχει να κάνει με τις συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών, που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News