ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι περιμένει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

Τι περιμένει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

Πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και το πώς βλέπει το κομμάτι των επενδύσεων είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στους FT 

Σταχυολογώντας τα πιο σημαντικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:  

Ταμείο Ανάκαμψης: 

– Η οικονομία είναι έτοιμη για μια ουσιαστική επανεκκίνηση. Η στρατηγική μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την εξουσία ήταν να επιταχύνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις.  

– Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ως μία «επιπρόσθετη δεξαμενή κεφαλαίων που δεν ήταν διαθέσιμη πριν από την πανδημία. Αναφέρομαι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)». Τόνισε πως «η Ελλάδα θα λάβει 32 δισεκατομμύρια, που δεν ήταν διαθέσιμα πριν την πανδημία, εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια θα είναι επιχορηγήσεις. Θα ικανοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια. Αναμένουμε περίπου 60 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις, σε τομείς που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. 

– «Οι πόροι δεν θα σπαταληθούν». Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στο σχέδιο της Ελλάδας το οποίος χαρακτήρισε «λεπτομερέστατο». Τόνισε δε, πως η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα που κατέθεσε σχέδιο, το οποίο έχει έκταση 4.000 σελίδες και «περιλαμβάνει περισσότερες από 170 μεγάλες πρωτοβουλίες, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ψηφιακό μέτωπο, στην πράσινη μετάβαση, σε θέσεις εργασίας, σε δεξιότητες, στην κοινωνική συνοχή».  

-«Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ισχυρή κεντρική διοίκηση κάτι που λειτούργησε καλά. Και έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην διακυβέρνηση του Ταμείου, αρκετές αρμοδιότητες βρίσκονται στο επίπεδο του γραφείου του Πρωθυπουργού, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει απλώς ένας διαγκωνισμός ανάμεσα σε διάφορα Υπουργεία για ελκυστικά έργα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα κατανεμηθούν δίκαια, ότι οι πάντες στην Ελλάδα θα ωφεληθούν, ότι οι περιφέρειες θα επωφεληθούν. Αλλά εξηγούμε σε Υπουργεία, σε περιφέρειες, ότι πρέπει να καταθέσουν ώριμα έργα, εναρμονισμένα με το μεγάλο σχέδιό μας, που ανταποκρίνονται και στα δικά τους αιτήματα».  

Ελληνικό Χρέος: 

– «Η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ωστόσο «το χρέος μας έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι πληρωμές είναι σχετικά χαμηλές, τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία, αναλογικά με το χρέος».  

Αγορές:  

-Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι αγορές «είναι πολύ αισιόδοξες για την Ελλάδα» και «πριν από λίγες ημέρες μάς αναβάθμισε η Standard & Poor’s. Σήμερα εκδίδουμε, μετά από καιρό, 5ετές ομόλογο. Δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό προφανώς σχετίζεται με την επιπλέον ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά πιστεύω ότι πρόκειται και για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ότι υλοποιεί την πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της».  

Φόροι:  

-Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ευρύτερο σχέδιο του που περιλαμβάνει και την φορολογία: «Αναλάβαμε την εξουσία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με την υπόσχεση ότι θα μειώσουμε τους φόρους, θα εστιάσουμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε καταφέρει να το κάνουμε πράξη ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι ενδιαφέρον ότι στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας συμφωνήσαμε σε μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24 στο 22% και έχουμε κατορθώσει να προωθήσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις ακόμα και σε μία περίοδο που το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας ήταν στραμμένο στην πανδημία».  

Ανάπτυξη 2021-22 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε την εκτίμηση πως το 2021 και το 2022 θα έχουν ανάπτυξη, αποφεύγοντας ωστόσο να πει αριθμό. «Δεν θέλω να πω κάποιον συγκεκριμένο αριθμό διότι πιστεύω ότι μπορούμε να αποτελέσουμε ευχάριστη έκπληξη. Υπάρχει ξεκάθαρα η αίσθηση ότι αυτή η χώρα έχει σαφώς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν, ότι έχει αφήσει την περίοδο της κρίσης πίσω της».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News