Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 11:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT για Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρία για την Ελλάδα να «μεταμορφώσει» την οικονομία της

Αξιωματούχος Ε.Ε.: Το ελληνικό σχέδιο από τα καλύτερα που έχουμε δει

FT για Ταμείο Ανάκαμψης: Ευκαιρία για την Ελλάδα να «μεταμορφώσει» την οικονομία της

Ύστερα από μια δεκαετία που σημαδεύτηκε από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα επιδιώκει να ανοικοδομήσει την οικονομία της, να μεταμορφώσει το βιομηχανικό της μοντέλο και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις αξιοποιώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Όπως επισημαίνεται και στον τίτλο του άρθρου για τη χώρα μας το σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» είναι μία ευκαιρία επανακαθορισμού του οικονομικού της μοντέλου. 

Οι FT σχολιάζουν πως κάποιοι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων λόγω των κακών επιδόσεων του παρελθόντος στην υλοποίηση πολιτικών. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μιλάει στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας είναι καθησυχαστικός: «Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι σήμερα,» είπε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. Το προσχέδιο, το οποίο βασίζεται σε μια στρατηγική ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει ο Έλληνας οικονομολόγος βραβευμένος με Nobel Χριστόφορος Πισσαρίδης, «είναι ένα από τα πιο συνεκτικά πλάνα που υποβλήθηκαν από τα κράτη – μέλη» προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν προσεκτικά τις 2.000 σελίδες του προγράμματος, οι οποίες περιγράφουν με λεπτομέρεια το πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα 31 δισεκατομμύρια της Ε.Ε. καθώς και επιπλέον 27 δισεκατομμύρια τα οποία αναμένει από επενδυτές τα επόμενο 6 χρόνια.

Η υποβολή του προγράμματος αποτελεί κορύφωση έξι μηνών εργασίας, κατά την διάρκεια των οποίων οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν πάνω από 100 συναντήσεις με τους ομολόγους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι FT θυμίζουν ότι το 2018 η Ελλάδα εξήλθε από 8 χρόνια προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης, αλλά παραμένει σε ένα σύστημα «ενισχυμένης εποπτείας» από την επιτροπή σχεδιασμένο με στόχο να διασφαλίσει πως η χώρα θα φτάσει τους στόχους που έχει θέσει για το έλλειμμα της. Αν και το πρόγραμμα στήριξης το οποίο χειριζόταν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, – η λεγόμενη Τρόικα – ήταν βαθύτατα αντιδημοφιλές στην Ελλάδα, κάποιοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η εμπειρία λειτούργησε τελικά προς όφελος της Ελλάδας.

«Η εμπειρία του προγράμματος βοηθά πολύ,» είπε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. που επεσήμανε ότι η επιτροπή εργάζεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Η ένεση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που στο παρελθόν τα δημοσιονομικά του κράτους δεν επέτρεπαν να εφαρμοστούν. Η υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 θα σημάνει, για παράδειγμα, την εισροή σημαντικού κεφαλαίου για προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για προγράμματα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Το σχέδιο συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026.

«Το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 είναι ένα συμπεριληπτικό, φιλόδοξο και σύγχρονο σχέδιο σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του,» σχολίασε η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του think-tank Bruegel των Βρυξελλών. «Αλλά παραμένει υπόσχεση, καθώς η εφαρμογή και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ήταν πάντα ένα θέμα. Ελπίζω πως αυτή την φορά η Ελλάδα θα τα πάει καλύτερα» τόνισε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News